10-11-2014

‘Papierloos werken biedt bedrijven veel voordelen’

Deel dit bericht

Digitaal werken heeft allerlei voordelen. Zo kost papier bomen, waardoor het gebruik van papier slecht is voor het milieu. Documenten printen kost echter ook geld, aangezien zowel papier als inkt wordt verbruikt. Desondanks printen Nederlanders nog steeds gemiddeld 9 pagina’s per dag. Dit was voor de Association for Information and Image Management (AIIM) reden World Paper Free Day te organiseren om papierloos werken te stimuleren.

Met het event wil AIIM de aandacht vestigen op onnodig papiergebruik binnen bedrijven. In Nederland wordt met gemiddeld 9 pagina’s per dag per werknemer relatief veel papier verbruikt. Bedrijven verbruiken hierdoor per jaar gemiddeld 1,5 boom om documenten te kunnen printen. In Duitsland is het overigens nog veel erger. Duitse medewerkers printen gemiddeld maar liefst 25 pagina’s per dag. Dit blijkt uit onderzoek van intranet-aanbieder Viadesk.

Nederlanders willen papierloos werken
Nederlanders blijken open te staan voor papierloos werken. 75% van de Nederlandse werknemers geeft aan het een prettig idee te vinden in een omgeving te werken waar zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van papier. 85% van de Nederlanders verwacht dan ook dat organisaties in de toekomst papierloos werken. Dit ligt bij onze Oosterburen anders. 46% van de werknemers verwacht niet dat organisaties in de toekomst volledig papierloos zullen werken.

De populariteit van papier onder Duitsers zou met name te maken hebben met de mentaliteit van werknemers. Een grote stapel papieren op het bureau geeft een indicatie van de hoeveelheid geleverd werk. 51% van de medewerkers stelt hier een goed gevoel door te krijgen. Daarnaast biedt een stapel papier ook inzicht in het werk dat nog moet worden uitgevoerd.

World Paper Free Day
World Paper Free day is een event waarmee Viadesk en de AIIM wilden laten zien dat papierloos werken wel degelijk mogelijk is. Viadesk wijst op een sociaal intranet, waar informatie gedeeld kan worden zonder dat deze geprint hoeft te worden. Een dergelijke oplossing zou een overload aan informatie voorkomen, waardoor efficiënter gewerkt kan worden. De productiviteit van medewerkers zou door digitaal werken dan ook worden verbeterd.

Tijdens het event op 6 november ging medewerkers van Viadesk zelf volledig papierloos aan de slag om de mogelijkheden voor papierloos werken te demonstreren. Het bedrijf wilde hiermee meer bewustzijn creëren over de omvang van bedrijven met papier.

Partners