20-10-2014 Door: Redactie

Kabinet stemt in met verlaging thuiskopieheffing

Deel dit bericht

De ministerraad heeft ingestemd met een daling van de belasting op de belasting op digitale opslagmedia, de zogenoemde thuiskopieheffing. Vanaf 1 januari zal deze met dertig procent verlaagd worden. 

De prijsdaling is een direct gevolg van een uitspraak van het Europese Hof, waarin eerder dit jaar werd bepaald dat de Nederlandse thuiskopieheffing niet fair is. Vanaf 1 januari zullen er vier tarieven voor verschillende typen opslagmedia gaan gelden. Voor computers, smartphones en tablets geldt bijvoorbeeld een heffing van 3,50 euro, over cd-roms en dvd’s wordt binnenkort nog maar twee eurocent geheven.

Advies van SONT
De aanleiding voor het hanteren van nieuwe tarieven is een advies van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). Deze stichting onderzocht op verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) of de thuiskopieheffing moest verdwijnen of verlaagd moet worden vanwege de uitspraak van het Europese Hof.

Onder druk
Het oordeel van het hof bepaalde luidde dat het toestaan van downloaden uit illegale bron niet te rechtvaardigen was. Door deze beslissing werd illegaal downloaden verboden en kwam ook de thuiskopieheffing onder druk te staan. Deze heffing was namelijk ingevoerd om rechthebbenden te compenseren omdat consumenten voor eigen gebruik kopieën mochten maken.

Tags:

Financieel

Partners