01-01-2015

'Nederlandse MKB'ers zijn positief over 2015, maar blijven voorzichtig'

Deel dit bericht

Het Nederlandse MKB is over het algemeen positief gestemd over het komend jaar. Een derde van de ondernemers verwacht in 2015 hun omzet en financiële situatie te zien verbeteren. De helft verwacht dat deze situatie gelijk blijft terwijl een minderheid juist een financiële verslechtering verwacht.

Dit blijkt uit der ING InvesteringsBarometer, graadmeter voor de investeringsbereidheid van ondernemers in het MKB. De graadmeter blijft voor 2015 met -8 in de min staan. 2014 was volgens ING een overgangsjaar. Ondernemers kenden ondanks beginnend economisch herstel in veel gevallen een lastig 2014. Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers zag het ondernemingsklimaat de afgelopen 12 maanden niet verbeteren. Slechts 17% zag een vooruitgang, terwijl volgens 30% het ondernemingsklimaat zelfs verslechterde. Ook wat betreft de financiële positie van hun bedrijf melden ondernemers het afgelopen jaar eerder een verslechtering dan verbetering.

Het tij keert
Het tij lijkt echter te keren. Over de komende 12 maanden zijn ondernemers namelijk over het algemeen positief gestemd. 34% verwacht komend jaar een hogere omzet te realiseren. Slechts 18% verwacht een omzetdaling te zullen zien, terwijl 44% verwacht dat de omzet gelijk blijft. De ING InvesteringsBarometer, bepaald aan de hand van het percentage MKB ondernemers dat de komende 12 maanden meer of minder denkt te gaan investeren, komt uit op -8. Daarmee is een lichte verbetering zichtbaar ten opzichte van juni, toen de Barometer op -9 eindigde.

ING stelt dat ondernemers vooralsnog de kat uit de boom kijken. Ondanks de positieve vooruitzichten voorkomend jaar zijn ondernemers voorzichtig als het gaat om investeren. Vooral de kleinere bedrijven met maximaal 50 medewerkers zijn terughoudend hierin. ING wijt deze voorzichtigheid uit de lastige periode waaruit veel ondernemers komen, waarbij zij nu eerst op adem proberen te komen.

Tegenvallende economische groei
Angst voor tegenvallers blijft volgens ING aanwezig. De oplopende spanning in de wereld gedurende 2014 heeft het vertrouwen van ondernemers geen goed gedaan. Tegenvallende economische groei wordt door 40% van de ondernemers als één van de belangrijkste bedreigingen voor de komende 12 maanden gezien.

Partners