08-04-2016

Lonen in Nederlandse ICT sector weer in de lift

Deel dit bericht

De lonen in de ICT sector zaten in 2015 eindelijk weer in de lift sinds de daling van de lonen in deze branche inzette in 2010, blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.

Het gemiddelde uurloon groeide ten opzichte van 2014 met 4 procent naar 15,30 euro per uur. ICT medewerkers verdienen daarmee bovengemiddeld, het gemiddelde uurloon van Nederlanders is gelijk gebleven op 14,40 euro. Het aantal bonussen in de ICT is in vergelijking met 2014 verdubbeld (van 11 naar 22 procent). Ook steeg het percentage ICT professionals dat een 13e maand ontving van 7 naar 19 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.

Groei
De ICT sector blijft sterk groeien, het aantal vacatures in de branche blijft toenemen en 47 procentvan de ICT’ers wil binnen 12 maanden een nieuwe baan vinden. Managing director Gian Zandonà van Monsterboard ziet elk jaar dat het gemiddelde uurloon de economische ontwikkelingen in de markt volgt. “De vraag naar ICT professionals groeit al een aantal jaar en hoewel ICT’ers meer verdienen dan gemiddeld, steeg het salaris niet zo hard als de groei van de vraag naar personeel in de ICT. Tot afgelopen jaar. Het is dan ook niet gek dat veel ICT professionals zich nu oriënteren op een nieuwe baan. Het is altijd slim om je verbetermogelijkheden op het gebied van werk te onderzoeken.”, schetst Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer, vult aan: “Opvallend in de ICT is dat de salarissen en bonussen sterk zijn toegenomen en dat juist de ontevredenheid hierover net zo hoog is als in 2014. Als het werk niet leuk is zijn er maar twee opties: ander werk zoeken of het werk samen met collega’s leuker maken.”

Baanveiligheid
Het aantal verwachte ontslagen in de ICT is sterk afgenomen in 2015 (-21%). Ook geeft meer dan driekwart van de medewerkers aan tevreden te zijn met de veiligheid van zijn baan. Het merendeel van de ICT’ers geeft daarnaast aan vertrouwen te hebben in de management strategie van hun bedrijf. Meer dan de helft van de ICT medewerkers had in 2015 de mogelijkheid om een training te volgen om zichzelf verder te ontwikkelen.

Loonwijzer/Monsterboard WageIndex
De Loonwijzer/Monsterboard WageIndex is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in 89 landen onderzoekt en vergelijkt. De Nederlandse data zijn gebaseerd op 230.000 ingevulde enquêtes, waarvan 25.572 medewerkers werkzaam in de ICT branche. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

Meer informatie: monsterboard.nl

Partners