02-03-2023

Helft IT-ers hoeft niet actief op zoek naar een nieuwe baan

Deel dit bericht

Maar liefst 48 procent van de IT-ers zegt dat ze nooit zelf actief naar een nieuwe baan hoeven zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van IT consultancy organisatie Axxes, onder bijna 600 IT-ers. Tijdens hun loopbaan worden ze dusdanig vaak benaderd om naar een andere werkgever over te stappen. De reden dat ze op zo’n aanbod ingaan? 34 procent heeft de neiging om van werkgever te wisselen als zijn kennisniveau hoger wordt dan dat van collega’s.

Een kwart (24%) van de IT-ers geeft aan sowieso elke paar jaar van baan te willen wisselen, om zichzelf zo te blijven ontwikkelen. Zij letten ook op of collega’s dit wel doen. Zo geeft 29 procent aan dat zij het gevoel hebben dat collega’s zich niet meer ontwikkelen, wanneer ze langer dan vijf jaar bij dezelfde werkgever blijven. Ontwikkeling staat dus hoog in het vaandel, maar een klein deel van de IT-ers hecht vooral veel waarde aan het werken voor grote namen. Zo geeft 13 procent aan dat ze de naam van de werkgever belangrijker vinden dan het werk dat ze gaan doen.

Salaris meest belangrijk bij keuze nieuwe werkgever
Maar er zijn andere zaken die een grotere rol spelen bij de keuze voor een nieuwe werkgever. Het allerbelangrijkste blijft toch het salaris. Maar liefst 69 procent zegt dat dit voor hen belangrijk is in de keuze voor een nieuwe werkgever. Op plek twee staat de werk-privé balans (58%), die door de coronacrisis voor veel werknemers steeds belangrijker is geworden. De top drie wordt afgesloten met de afstand tot het werk (33%). Hoewel er veel thuis wordt gewerkt, telt dit toch voor een groot deel mee als IT-ers voor een nieuwe baan kiezen.

Roel van Heurck, Business Lead Nederland bij Axxes: “Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlandse IT-ers geneigd zijn relatief snel van baan wisselen. Dit was ook een van mijn eerste bevindingen op het moment dat wij naast in België ook in Nederland een kantoor openden. Nederlandse IT-ers zien het echt als kans om zichzelf te blijven ontwikkelen. Mooi om te zien dat dat hier zo hoog in het vaandel staat. Het leuke van consultancywerk vind ik dat je bij verschillende bedrijven komt en daar telkens wat nieuws kunt leren. Zo blijft het werk afwisselend en staat de ontwikkeling van onze IT-talenten nooit stil. Naast ontwikkeling blijft salaris nog altijd een belangrijke drijfveer. De arbeidsvoorwaarden van jouw organisatie moeten dus goed zijn als je in deze tijd van arbeidskrapte de juiste mensen aan wil trekken.”

Tags:

ICT, Arbeidsmarkt

Company:

Axxes

Partners