26-11-2021

Pega: IT-functie verandert binnen vijf jaar en wordt van strategische waarde

Deel dit bericht

Volgens onderzoek van Pegasystems gaan IT-functies wereldwijd binnen nu en vijf jaar drastisch veranderen. Het onderzoek naar de invloed van digitale transformatie op de rol van IT-managers werd uitgevoerd door iResearch onder IT-managers uit tien landen.

Het vertrouwen van IT-managers in hun eigen afdeling wankelt. Iets meer dan de helft van alle senior IT-beslissers wereldwijd (51 procent) weet niet zeker of hun IT-teams in de komende vijf jaar een positieve verandering gaan doormaken. 17 procent heeft helemaal geen vertrouwen of heeft sterke twijfels. Deze zorgen worden versterkt doordat er op technologisch gebied niet altijd de juiste keuzes zijn gemaakt. Bijna tweederde (58 procent) geeft toe in de afgelopen vijf jaar tussen de 1 en 10 miljoen Amerikaanse Dollar te hebben verspild aan verkeerde IT-oplossingen. Voor slechts 12 procent hebben alle IT-investeringen zich juist wel terugverdiend in die periode.

Bijna een derde (29 procent) van de ondervraagden geeft verder aan dat de kans groot is dat IT-budgetten niet toereikend zullen zijn, tenzij ze samen met de IT-functies zelf, worden gedecentraliseerd en geïntegreerd in andere afdelingen. Het goede nieuws is dat er radicale veranderingen op stapel staan: de IT-functie krijgt een ingrijpende make-over die voor een betere besluitvorming, verstandigere investeringen en meer samenwerking tussen de verschillende afdelingen gaat zorgen.

Decentralisatie
De belangrijkste veranderingen volgens het onderzoek zijn:
• IT levert meer waarde dankzij decentralisatie: Uit het onderzoek blijkt dat 68 procent van de IT-managers dankzij digitale transformatie verantwoordelijkheden hebben kunnen overdragen aan andere functies. 54 procent heeft het kunnen decentraliseren door traditionele IT-taken aan anderen te delegeren.
Slimmere investeringen in technologieën zoals low-code platforms en intelligente automatisering maken het voor medewerkers door de hele organisatie gemakkelijker om werk over te nemen dat voorheen door IT werd gedaan. Hierdoor verwacht 66 procent van de respondenten dat digitale transformatie ertoe leidt dat IT-medewerkers creatiever kunnen zijn, meer kunnen samenwerken met andere afdelingen en minder tijd hoeven te besteden aan hun administratieve taken.
• IT'ers ontwikkelen betere leiderschaps- en people-skills: IT-medewerkers veranderen van doeners in meer strategische denkers. Meer dan een derde denkt dat people skills of soft skills in de toekomst steeds belangrijker worden. Achtendertig procent van de respondenten gaf aan dat leiderschapsvaardigheden voor hen van cruciaal belang zijn nu ze dankzij technologieën om beter samen te werken meer ruimte krijgen om hun rollen en verantwoordelijkheden uit te breiden. Verder geeft 37 procent aan dat probleemoplossing belangrijk wordt, terwijl 35 procent het belang van emotionele en sociale vaardigheden benadrukt.
• De gespecialiseerde IT-manager verdwijnt: Het opbouwen en aanleren van nieuwe vaardigheden heeft volgens de respondenten de grootste impact op hun carrière. 78 procent van de senior managers en 76 procent van de managers denkt dat jezelf blijven ontwikkelen en constant nieuwe kennis blijven opdoen van wezenlijke invloed zullen zijn. Dit betekent dat IT-managers steeds meer de rol van IT-generalisten gaan vervullen in plaats van gespecialiseerd te zijn in één technologiegebied.
• Diversiteit, gelijkheid en inclusie worden cruciaal: Bijna een op de drie (30 procent) geeft aan dat diversiteit, gelijkheid en inclusie de komende drie tot vijf jaar aan belang blijven winnen. Als gevolg daarvan gaat IT in de toekomst representatievere teams samenstellen met meer diversiteit in afkomst, geslacht, beperking, seksuele geaardheid en andere persoonskenmerken.
• De werkdruk zal toenemen: Jammer genoeg niet alleen maar goed nieuws voor IT-functies. Ondanks het feit dat technologie hen verlost van een groot deel van het routinematige werk, voorziet 67 procent van de respondenten dat hun werklast alsnog flink zal toenemen naarmate IT een steeds belangrijker onderdeel van de organisatie wordt.  

"De komende drie tot vijf jaar gaat de functie van IT’er er heel anders uitzien dan op dit moment", zegt Don Schuerman, CTO van Pegasystems. "Het versnelde tempo van digitale transformatie heeft IT-managers meer in de spotlight gezet. Het heeft binnen organisaties ook de strategische waarde laten zien die deze teams kunnen leveren als ze de juiste tools en de mogelijkheid krijgen om creatief te zijn, samen te werken en zich te richten op die gebieden waar ze het best waarde kunnen toevoegen. Dit alles leidt tot betere besluitvorming, meer diverse teams met de juiste skills en een meer open, eensgezinde manier van werken. Het resultaat: minder complexiteit en betere resultaten."

Over het onderzoek
Om in kaart te brengen wat de invloed is van digitale transformatie op de rol van IT-managers en -leiders, ondervroeg Pega 750 IT senior C-level management uit onder andere de financiële dienstverlening, biowetenschappen, gezondheidszorg, retail, verzekeringen, productie, telecommunicatie en de publieke sector. De respondenten waren afkomstig uit organisaties die actief zijn in tien landen in de regio’s Azië-Pacific, Europa en Noord- en Zuid-Amerika.

Tags:

IT, Arbeidsmarkt

Company:

Pegasystems

Partners