18-06-2015

Oracle omzet en winst daalt maar cloud business is booming

Deel dit bericht

Oracle zag zijn omzet in het vierde kwartaal met 5 procent dalen naar 10,7 miljard dollar. Dat is minder dan analisten hadden verwacht. De nettowinst daalde van 3,6 naar 2,78 miljard dollar.

De sterke dollar had een effect op de omzet, waardoor de software en cloud omzet met 8 procent daalde en hardware met 9 procent. De winst per aandeel werd met 9 dollarcent gedrukt. Komend boekjaar zal Oracle rekening moet houden met valutaschommelingen.

SaaS en PaaS

Oracle co-CEO Safra Catz (foto) zegt dat het bedrijf wel meer cloudoplossingen verkoopt. De cloudomzet bedroeg 579 miljoen dollar, dat is meer dan was verwacht. De vraag naar Oracle Software-as-a-Service (SaaS) en Platform as-a-Service (PaaS) groeide met 200 procent. Oracle richt hierbij zijn vizier op concurrenten zoals Salesforce.com en Workday.

Oracle co-CEO Mark Hurd verwacht een jaarlijkse cloudomzet van 2,3 miljard dollar en een wederkerende omzet van 858 miljoen dollar. Volgend jaar is dat gestegen naar 1,5 tot 2 miljard dollar.

IaaS

Over het hele gebroken boekjaar 2015 steeg de omzet met 1 procent naar 29,5 miljard dollar. De IaaS en PaaS omzet groeide met 32 procent naar 1,5 miljard dollar. Komend boekjaar zal de vraag naar IaaS en PaaS stijgen. De totale omzet stijgt dan met 5 tot 8 procent. Lees meer hier.

Door: Witold Kepinski

Partners