14-07-2015

Microsoft wil mensen productiever maken met krachtige technologie

Deel dit bericht

Microsoft is een IT-leverancier dat steeds meer innovatieve technologie biedt waarbij de gebruiker centraal staat. Daarbij zegt Microsoft zijn oplossingen voor gebruikers nog eenvoudigder maken door hindernissen te slechten tussen devices, applicaties en mensen. Daardoor kan ieder persoon en elke organisatie op de wereld meer bereiken. Dit is de boodschap van ceo Sataya Nadella op de jaarlijkse Microsoft Worldwide Partner Summit (WPC) 2016 dat dit jaar wordt gehouden in Orlando. Daar zijn 12.000 channel partners aanwezig waaronder enkele honderden Nederlandse deelnemers.

Volgens Nadella verandert de IT-business in een rap tempo, waarbij Microsoft inspeelt met zijn ‘mobile first, cloud first’ strategie. Microsoft wil hierbij de productiviteit voor mensen en organisaties verbeteren door ze gebruik te laten maken van een slimme cloud en krachtige devices met apps. Hierbij wordt de cloud vaker (als het aan Microsoft ligt de Azure public cloud) ingezet als een knooppunt voor applicaties, data en ervaringen vanuit devices en sensors die de gebruiker vaker draagt en mee communiceert. Daardoor kunnen bedrijven hun zakelijke processen beter combineren met de samenwerking- en communicatie technologie die eindgebruikers hebben op hun devices.

Cortana Analytics Suite

Het benutten en analyseren van data binnen een slimme cloud wordt hierbij belangrijk, aldus Nadella. Hierdoor kunnen organisaties sneller veranderen en groeien door optimaal gebruik naken van data. Dat is onder andere mogelijk met de nieuwe Cortana Analytics Suite, een soort persoonlijke digitale assistant, die gecombineerd kan worden met Microsoft data-oplossingen zoals big data stores, information management, machine learning, deep analytics en nieuwe visualisatie tools zoals Power BI.

Windows 10 en HoloLens

Ook het nieuwe besturingsplatform Windows 10 is belangrijk voor organisaties die willen innoveren, aldus Nadella. Windows 10 houdt rekening met verschillende wensen van eindgebruikers. Zo is er een moderne interface, de startfunctie is terug en het OS is voorzien van touch, spraakmogelijkheden en keyboard. Windows 10 is geschikt voor verschillende apparatuur zoals smartphones, tablets, PCs en de HoloLens, een holografische platform. Windows 10 stelt hierbij iedereen in staat om holografische ervaring te projecteren in de echte wereld. De nieuwe Microsoft HoloLens is de eerste holografische device waarvoor de gebruiker geen draden, telefoons of connectie met een pc nodig hebt. Microsoft toonde een demo waarbij de gebruiker HoloLens visuals op een scherm ziet bij gebruik van een speciale HoloLens headset draagt. HoloLens werkt onder andere met Autodesk software, waarmee 3D ontwerpen digitaal kunnen worden vervaardigd, zoals een motor. HoloLens smelt de digitale en echte wereld samen, aldus Nadella.

Security

Windows 10 moet partners nieuwe business opleveren omdat er nu meer dan 1 miljard devices op de wereld zijn die werken op een Microsoft OS. Dat geldt niet alleen voor pc’s, notebooks en tablets maar ook voor smartphones zoals de nieuwe Lumia smartphones voor Windows 10. Windows 10 is voor deze groep interessant vanwege de talrijke functies, zoals enterprise security die standaard wordt geleverd. Dat is onder andere nodig door de komst van Internet of Things connecties, waarbij steeds meer data erbij komt die moet worden beschermd. Windows 10 krijgt regelmatig een updates onder het motto Windows-as-a-service. Zakelijke gebruikers worden voorzien van Windows Update for Business.

HyperLapse

Nadella zei verder dat Microsoft veel investeert in R&D. In 2014 werd bijna 10 miljard dollar aan R&D uitgegeven, dat is meer dan de 8 miljard dollar die Google aan R&D uitgeeft. Zo is volop geïnvesteerd in Microsoft HoloLens dat bestaat uit ‘augmented reality glasses’ die inzicht geven interactieve objecten, zoals een 3D motor. Verder is er het Project Adam waarmee gebruikers met software objecten kunnen visualiseren en analyseren. Met de Hyperlapse video technologie kunnen gebruikers op een smartphone gelikte video’s maken met verschillende shots van een actie, zoals een fietser die over een heuvel sprint. De Hyperlapse Mobile app is beschikbaar op de Android en Windows Phone. Microsoft biedt ook een professionale versie: de Hyperlapse Pro Preview

Gigjam

Tijdens de keynote op de eerste dag van WPC werd Project GigJam aangekondigd, een nieuwe manier om meer productief te werken binnen zakelijke processen en SaaS apps waarbinnen snel informatie kan worden gedeeld. Project GigJam moet de hindernissen tussen mensen, devices en apps wegnemen waardoor er meer rutme is om taken uit te voeren en doelstellingen te halen.

Bekijk de keynote van Sataya Nadella op de Micorosoft video channel

Door: Witold Kepinski

Partners