01-07-2015

Dimension Data bouwt big data fietsanalyseplatform voor Tour de France

Deel dit bericht

Dimension Data heeft zijn fietsanalyseplatform op basis van big data voltooid. Hiermee wordt realtime informatie verschaft over de individuele renners. Deze oplossing werd mogelijk gemaakt door Amaury Sport Organisation (ASO) in samenwerking met de 22 teams die in 2015 aan de Tour de France meedoen. Met behulp van trackers onder de zadels van iedere wielrenner wordt zeer nauwkeurige informatie verzameld. Dimension Data verwerkt en analyseert die data vervolgens, waarna het wordt gedeeld met wielerfans, commentatoren, omroepen en de media.

Als de Tour de France op zaterdag 4 juli 2015 in Utrecht van start gaat, kunnen kijkers over de gehele wereld alle 198 renners in 22 teams realtime volgen. Zo achterhalen zij van iedere wielrenner de snelheid, zijn positie ten opzichte van andere renners in de race, en de afstand tussen alle wielrenners. Dit is mogelijk via een bètawebsite voor live tracking, aldus Jeremy Ord, Executive Chairman van Dimension Data: “De technologie maakt het voor wielerfanaten mogelijk om de race te volgen op een manier zoals dat nog nooit eerder mogelijk was. Tot nu toe was het lastig te begrijpen wat er buiten de televisiebeelden om allemaal gebeurde. Met deze nieuwe oplossing kun je renners volgen en nauwkeurige informatie over hun locatie en snelheid inwinnen. Tijdens deze drie weken durende race rollen we een reeks nieuwe mogelijkheden uit, waaronder een bètawebsite voor live tracking.”

De realtime analyseoplossing filtert en analyseert de data die afkomstig is van de door een derde partij geleverde geografische coördinaten van de renners. Toegang tot deze data wordt verschaft als realtime datastream en in een historisch archief.

Ord geeft aan dat Dimension Data de technologie testte tijdens de Critérium du Dauphiné-race die werd gehouden van 7 tot 14 juni 2015. “Onze gegevens toonden aan dat een wielrenner 104 kilometer per uur reed."

Alle geanalyseerde data zal beschikbaar zijn via een bètawebsite voor live tracking. Hiermee selecteren fans hun favoriete renner en volgen en monitoren ze hem op hun telefoon of tablet (door middel van een responsief design van de bètawebsite), terwijl ze de race tegelijkertijd volgen op televisie en toegang hebben tot nog meer data-inzichten.

De 198 renners in 22 teams zorgen samen voor 42.000 afzonderlijke geografische locaties in de ruimte en 75 gps-uitlezingen. Daarnaast is de website voor live tracking zo gebouwd, dat hij zeventien miljoen kijkers en tweeduizend pagina-aanvragen per seconde aankan. Data van renners wordt verwerkt in het cloudplatform van Dimension Data, verdeeld over vijf continenten, met 350 miljoen cpu-cycli per seconde.

 

Vanaf 2016 werken ASO en Dimension Data nog vier jaar nauw samen om het platform verder uit te breiden en te verbeteren om meer innovatieve eindgebruikerservaringen te verschaffen.

 

Partners