01-12-2014

ESA verstuurt data over 45.000 kilometer via laser

Deel dit bericht

Satellieten kunnen krachtige middelen zijn om informatie te verzamelen over situaties op aarde. Zo kunnen met satellieten die in een lage baan rond de aarde worden gebracht nauwkeurige satellietbeelden worden gemaakt van de aarde. Satellieten kunnen data echter alleen naar de aarde doorsturen zodra zij in zicht komen van grondstations, aangezien hiermee verbinding moet worden gelegd. Dit maakt het real-time volgen van activiteiten op aarde via satellieten een uitdaging. De European Space Agency (ESA) heeft echter een oplossing gevonden: data met behulp van lasers doorsturen naar andere satellieten.

De techniek is door ESA in samenwerking met Airbus Defence ontwikkeld. De organisaties hebben in een demonstratie een proof-of-concept getoond. Tijdens de demonstratie slaagde de satellieten Sentinel-1A en Alphasat erin data uit te wisselen over een afstand van 45.000 kilometer. Hierbij werd een maximale snelheid van 1,8 Gbps gerealiseerd en een gemiddelde snelheid van 600 Mbps. ESA en Airbus Defence noemen de ontwikkelen de ‘SpaceDataHighway’.

SpaceDataHighway
De SpaceDataHighway wordt gezien als een grote doorbraak. De ontwikkeling maakt het mogelijk te allen tijde te communiceren met een satelliet, ook als deze zich buiten het gezichtsveld van grondstations bevindt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Sentinel-1A, een satelliet die in een lage afstand rond de aarde draait. Met deze satelliet kan dus niet 24/7 worden gecommuniceerd.

Data wordt daarom vanaf de Sentinel-1A doorgestuurd naar de Alphasat, een satelliet die op een vast punt meedraait met de aarde. De satelliet bevindt zich hierdoor altijd in het gezichtsveld van grondstations en kan dus altijd met de aarde communiceren. Door via de Alphasat contact te leggen met de Sentinel-1A kan alsnog op ieder moment met de Sentinel-1A worden gecommuniceerd.

Partners