21-08-2014

HP boekt stabiele omzet en minder winst

Deel dit bericht

HP zag in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2014 de omzet met 1 procent stijgen naar 27,6 miljard dollar. Dat is beter dan analisten hadden verwacht. De winst daalde met 25 procent naar 985 miljoen dollar. Ceo Meg Whitman spreekt van een progressie. De verkoop van devices en zakelijke hardwareystemen nam toe. De omzet uit software, services, printers en Financial Services daalde. De EMEA-regio deed het goed, de omzet steeg met 5 procent en is nu goed voor 36 procent van HP's totale omzet.

De groei zat vooral in de pc-divisie. Die steeg 12% tot 8,65 miljard dollar. Het is het derde opeenvolgende kwartaal dat de pc-divisie terug groeit. De zakelijke markt deed 14% beter, de consumentenmarkt 8%. Zelfs de prijsdalingen stabiliseerden. In eenheden was de groei 13 procent. De bedrijfswinst van de divisie was 4%, bijna een derde beter dan een jaar geleden.

CEO Meg Whitman gaf toe dat de stopzetting van de ondersteuning voor Windows XP nog een rol speelde in het succes, maar eiste ook krediet voor het vernieuwde HP-gamma aan toestellen. Notebooks brachten 4,36 miljard dollar op, een stijging met 17 procent.

3PAR

Tweede lichtpunt was de Enterprise Group, die servers, opslag, netwerking en onderhoud levert. De divisie steeg 2 procent tot 6,9 miljard dollar. Trekkers zijn daar de standaard servers, die 9 procent groeiden. Standaard servers zorgen voor bijna de helft van de omzet van de divisie. Onderhoud, 30 procent van de omzet, daalde 3% door lagere hardwareverkopen in vorige kwartalen. Netwerking steeg 4 procent. "We deden beter dan Cisco", onderstreepte Whitman. Opslag daalde 4 procent, maar opslag voor de cloud steeg 9 procent en de 3PAR-reeks, van de hardbevochten overname uit 2010, groeide met dubbele cijfers.

Verder vertoonde HP het sinds Whitman vertrouwde beeld van stijgende winsten bij een dalende omzet. Printing, 5,6 miljard dollar omzet, daalde 4 procent door een 5% lagere vraag naar inkt en toner, die twee derden van de omzet van de divisie uitmaken. Consumenten kochten 6 procent minder printers, bedrijven 2 procent. Volgens Whitman verbeterde HP zijn marktaandeel in inkjets en multifunctionals. Ook was er groei in grote 'managed printing' contracten, die een soliede inkomstenstroom uit verbruiksgoederen garanderen.

Zoals gezegd wringt HP meer winst uit zijn dalende omzet. De bedrijfswinstmarge in printing steeg van 15,8 naar 18,3%. In absolute cijfers kwam ze op iets meer dan 1 miljard dollar uit. Printing blijft daarmee dé kaskoe van HP, met 38 procent van de groepswinst, net iets meer dan de Enterprise Group (servers e.d.m.), die 35 procent van de bedrijfsgroepswinst binnenhaalt.

Enterprise Services, de outsourcingtak van HP, daalde 6 procent tot 5,6 miljard. "Voortdurende besparingen op arbeid" en het aflopen van weinig rendabele contracten trokken de bedrijfswinstmarge van de afdeling op tot 4,1 procent, ruim een kwart beter dan een jaar geleden. Een groot deel van de mogelijk 50.000 jobs die HP tussen 2012 en 2015 schrapt zit in deze divisie. Whitman waarschuwde dat de afdeling, met haar langlopende contracten, er nog een tijd over zou doen om het tij te keren.

Software

Software zette pijnlijke resultaten neer. De afdeling betekent amper 3 procent van de omzet van HP, maar wel 7 procent van de winst. Ze is één van de speerpunten van de "New Style of IT", die HP aan nieuwe groei moet helpen. In de praktijk daalde de omzet van de divisie 5 procent, ook al bleven de opbrengsten uit support (meer dan de helft van de opbrengsten hier) stabiel. "Inkomsten uit Autonomy en Vertica daalden", zei Whitman tijdens de audioconferentie. Die peperdure overnames uit 2011 vormen één van de steunpilaren van HP's plannen in de analyse van big data, een groeiende markt waarvan Whitman een graantje wil meepikken. Beveiliging, een ander focuspunt, groeide slechts lichtjes.

Inkomsten uit nieuwe licenties daalden 16 procent. Software-as-a-service omzet (SAAS) daarentegen steeg 8 procent. Dat klinkt hoopvol, maar SAAS maakt nog maar 8 procent van de omzet van de divisie uit. "Zij hebben nog een hoop werk voor de boeg om onze portefeuille te vereenvoudigen, onze marktaanpak te stroomlijnen en onze online verkopen te versnellen", zei Meg Whitman over het team van Robert Youngjohns, die in mei aan het hoofd van de softwaredivisie kwam.

Mengeling

HP verloor lichtjes omzet in de Amerika's, maar deed in constante munt 1 procent beter in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en 4 procent beter in Azië, Stille Oceaan en Japan (ASJ). Wisselkoerseffecten maakten dat EMEA in dollar 5 procent steeg, ASJ slechts 1 procent.

Met haar bekende mengeling van optimisme, slaan en zalven besloot Whitman dat HP een eind is opgeschoten in zijn transformatie. "Wij reageren sneller op uitdagingen, de neuzen staan in dezelfde richting", zei ze.

De vooruitzichten voor het vierde kwartaal liggen in lijn met wat analisten verwachten, een gecorrigeerde winst van 1,03 tot 1,07 dollar per aandeel.

In samenwerking met Datanews

Partners