05-03-2015

4,8% van de Europeanen werkt bij een ICT-bedrijf

Deel dit bericht

De ICT-sector zorgt voor slechts 4,8% van de totale werkgelegenheid in de Europese Unie. Het percentage ligt ongeveer gelijk aan het aantal ICT-bedrijven in Europa, die goed zijn voor 4,6% van het Europese bedrijfsleven.

Dit blijkt uit het JRC Science and Policy Report ‘Birth, survival, growth and Death of ICT Companies - How are ICT companies faring in the European Union: a Macroeconomic Analysis’ van de Europese Commissie. In dit rapport onderzoekt de Europese Commissie hoe ICT-bedrijven in de Europese Unie presteren. Het gaat om een langlopend onderzoek, waardoor de cijfers in het onderzoek betrekking hebben op enkele jaren geleden.

Aantal ICT-bedrijven stijgt
Het aantal ICT-bedrijven in de Europese Unie is aan het stijgen. Zo is 6% van alle nieuwe bedrijven die in 2011 werd gestart een ICT-bedrijf. Hiermee neemt het aantal ICT-bedrijven sneller toe dan in iedere andere sector in de Europese Unie. Met name het aantal IT-dienstverleners groeit snel. Negen op de tien nieuwe ICT-bedrijven waren in 2011 IT-dienstverleners. Als we kijken naar alle ICT-bedrijven in de Europese Unie blijkt drie op de vier een IT-dienstverlener te zijn.

De ICT-sector blijkt daarnaast aardig bestand te zijn geweest tegen de financiële crisis. Tussen 2008 en 2011 is in het merendeel van de Europese economieën het aantal ICT-bedrijven toegenomen. Met name het aantal IT-dienstverleners is in deze periode toegenomen, terwijl groothandelaren in ICT en ICT-fabrikanten minder goed presteerden.

Rapport
Het volledige rapport ‘Birth, survival, growth and Death of ICT Companies - How are ICT companies faring in the European Union: a Macroeconomic Analysis’ is hier te vinden. 

Partners