06-10-2014

Oracle wordt steeds meer een services bedrijf

Deel dit bericht

Oracle Nederland groeide het afgelopen jaar door en toonde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2015 een sterke performance. Volgens Reinier van Grieken, managing director van Oracle Benelux, wordt de groei veroorzaakt door een aantal factoren. Dit zegt hij in een gesprek met dutchitchannel.nl, executive-people.nl en biplatform.nl tijdens de Oracle OpenWorld 2014 conferentie in San Francisco.

“Grote commerciële bedrijven blijven investeren in nieuwe technologie. Daarnaast begint de overheid ook nu meer te investeren. Verder kunnen we de boodschap van Oracle goed overbrengen naar onze klanten. We helpen hen te transformeren naar een nieuw bedrijf, waarbij IT-kosten worden gedrukt zodat er meer ruimte is voor innovatie. Die toegevoegde waarde moet je blijven tonen, anders red je het niet. Oracle is daarom ook aan het veranderen van een transactionele leverancier van producten naar een aanbieder van cloud en services”, aldus van Grieken.

Sales Cloud

De groei van Oracle betekent concreet dat er door Oracle meer wordt verkocht zoals software, hardware, cloud en services. Volgens Van Grieken zijn Oracle cloud oplossingen vaker in trek, zoals ‘bij een grote Nederlandse bank’, Arcadis en Atradius (Oracle Sales Cloud geleverd door Infosys, red.). Ook zijn er meer nieuwe Oracle klanten binnengehaald, waaronder bij de overheid. De meeste Oracle-klanten zijn overigens nog niet overgestapt op de cloud; 99 procent gebruikt on-premise applicaties.

Uber

Oracle heeft zijn productportfolio helemaal cloud-ready gemaakt zodat klanten delen van hun software, platformen en infrastructuur in de Oracle Cloud kunnen zetten, vervolgt van Grieken. “Denk hier bij aan SaaS applicaties zoals hcm, crm, customer experience (cx) en erp. Onze sales-mensen worden nu ook getraind om mee te denken met de klant. Ze krijgen dan presentaties van cio’s die hen vertellen waar ze mee bezig zijn. Ik denk dat organisaties wel vaker naar de cloud moeten. Kijk maar naar nieuwe cloudbedrijven zoals de Uber en Airbnb, dat concurreren hevig met taxi’s en hotels. Bedrijven krijgen door de cloud opeens te maken met nieuwe concurrentie. Dat wordt ook opgemerkt door Ahold ceo Dick Boer; die ziet dat Amazon een concurrent op het gebied van levensmiddelen wordt. De foodretail gaat daardoor ook via internet producten te verkopen en meer producten bieden.”

Partners

Partners spelen een belangrijke rol bij de verkoop van alle Oracle oplossingen en diensten, aldus Van Grieken. “Veel deals worden door partners beïnvloedt, zoals adviezen die ze aan klanten geven. Als je kijkt naar de verkoop is nu 35 procent van onze omzet indirect. Dat wordt gedaan door bijna 600 actieve partners in de Benelux. Ze kunnen ook Oracle Cloud verkopen, waarbij ze business processen inzichtelijk kunnen maken en kijken of een cloud omgeving voldoet aan de business eisen. Partners kunnen on-premise applicaties toegang geven naar de cloud. Of ze kunnen development & testing omgeving van klanten in de cloud zetten. Met Oracle Cloud kunnen ze ‘running costs’ van klanten naar beneden brengen. Dan kunnen klanten zich meer focussen op nieuwe zaken”

Big Data Analytics

Naast cloud ziet Van Grieken ook interesse in Big Data en Analytics oplossingen, onder andere doordat Oracle nu Hadoop en JSON ondersteunt. “Big Data en Business Analytics maken het mogelijk om alle beschikbare data te vertalen naar informatie die klanten moeten helpen bij de juiste besluitvorming. Information discovery, mobile analytics, in-memory processing en de groei van de hoeveelheid gestructureerde en ongestructureerde data bieden organisaties de mogelijkheid te veranderen. Zo maakt Erasmus MC gebruik van een Oracle Health Sciences Translational Research Center die werkt op een Oracle Exadata Database Machine. Ook kredietbeoordelaar Graydon heeft gekozen voor een Oracle Big Data oplossing die werd geleverd door VX Company.”

Overheid

Van Grieken ziet tot slot meer interesse in Oracle technologie bij overheden. “Bijvoorbeeld bij de vier nieuwe overheid datacenters die 64 kleinere datacenters in het land consolideren. Deze datacenters staan in Groningen, Amsterdam, Apeldoorn en Rijswijk. Daar moet je bij zijn.”

Witold Kepinski

Partners