07-08-2017 Door: David Majster

Interoperabiliteit en de logistieke sector: de ontbrekende schakel?

Deel dit bericht

Dat innovatie in de zorg broodnodig is, dat wisten we al. De noodzaak is er immers: er staan mensenlevens op het spel. Maar ook als we in andere sectoren kijken, zien we de verschuiving naar betere en slimmere IT-oplossingen. Zo is de logistieke sector bezig met een opmars. Supermarktketens en transportbedrijven werken steeds vaker met slimme integratietools om hun voorraad, bestellingen en transacties te verwerken. Werk jij in de logistieke sector en zoek je naar manieren om slimmer om te gaan met je informatiestromen? In dit blog bespreken we je opties.

In de logistieke sector wordt er flink op los gecommuniceerd. Goederen moeten van A via B naar C worden vervoerd en onderweg worden bewerkt en verpakt. Zo zijn er voor één simpel product vaak veel verschillende bedrijven betrokken die allemaal met hun eigen systemen en vanuit hun eigen locaties werken. Al die verschillende datasystemen zullen op de een of andere manier met elkaar moeten communiceren om gegevens uit te wisselen. Geen gemakkelijke taak. Gelukkig is het interoperabiliteit principe ook tot de logistieke- en transportsector doorgedrongen. Hierbij stelt de IT-afdeling de systemen in staat om te praten met andere systemen, ook als ze elkaars taal niet spreken. Met als gevolg dat dezelfde informatie op verschillende plekken kan worden gedeeld, opgevraagd en bewerkt.

Geld besparen
Door systemen te koppelen en data uit te wisselen, besparen bedrijven veel geld. De bedragen lopen soms zelfs tot in de miljoenen. Immers, hoe meer je weet, hoe beter je je activiteiten op elkaar kunt afstemmen. Supermarktketen Jan Linders is hier een mooi voorbeeld van. Dit Zuid-Limburgse bedrijf had met zijn 60 vestingen een dagtaak aan het structureren van informatie. Sinds de implementatie van de Enterprise Service Bus gaat dat stukken beter. Dankzij de ESB staan de verschillende applicaties zoals het kassasysteem, het magazijnbeheersysteem en het datawarehouse met elkaar in verbinding. Hierdoor wordt het magazijn op tijd aangevuld met de juiste hoeveelheden en worden lege schappen voorkomen. Ook verzamelt Jan Linders met de ESB data over het aantal verkochte producten. Deze informatie gebruikt de supermarktketen weer om het assortiment aan te passen op klanten.

De data snelweg
Hoewel data uitwisseling tussen systemen veel voordelen met zich meebrengt, is het koppelen van applicaties niet zonder gevaar. In het slechtste geval raken de systemen van elkaar afhankelijk en stort het geheel als een kaartenhuis in elkaar bij een fout in een van de systemen. Daarom gaat interoperabiliteit niet over het nauw verbinden van systemen, maar over het losjes koppelen ervan. Hierdoor worden alleen díe onderdelen vertaald die nodig zijn om te kunnen communiceren en blijven de systemen zelfstandig opereren. Data wordt zo via een virtuele snelweg afgetapt, omgezet tot bruikbare informatie en doorgestuurd. Zo zijn alle interne applicaties met elkaar verbonden maar blijven ze toch autonoom. Een ander voordeel van deze losse manier van koppelen is dat de data infrastructuur zo toekomstbestendig blijft. Oude systemen kunnen makkelijk worden losgekoppeld en nieuwe sluit je snel aan.

Logistiek en the Internet of Things
Afgezien van een betere en efficiëntere communicatie, is een gestructureerde data uitwisseling (bijvoorbeeld in de vorm van een ESB) ook nog ergens anders goed voor. Nu het succes van the Internet of Things een feit is, worden er overal ter wereld miljoenen apparaten aangesloten op het internet via sensoren. In de zorg wordt er al volop geëxperimenteerd met slimme insulinemeters en beweegsensoren die zieken en ouderen meer bewegingsvrijheid geven zonder hun mobiliteit in te perken. De logistieke sector kan van precies dezelfde techniek gebruik maken. Onderweg bijvoorbeeld. Als vrachtwagens in real-time in de gaten worden gehouden, is op de minuut te voorspellen wanneer ze arriveren. Hetzelfde geldt voor het aanvullen van lege schappen zonder te veel te bestellen. Op klantniveau kunnen personen worden herkend op basis van hun telefoon en persoonlijke aanbiedingen ontvangen.

Wie A zegt…
Bovenstaande is slechts een greep uit alle mogelijkheden. De vraag of interoperabiliteit een ontbrekende schakel is in de logistieke sector, is daarmee ook gelijk beantwoord. Kijkend naar het groeiende aantal databronnen waar we tegenwoordig uit putten, zullen we alle uiteinden op een slimme manier aan elkaar moeten knopen. Hiervoor kun je niet zonder software die “B” zegt als ergens “A” gebeurt.

David Majster

David Majster is Marketing Manager bij InterSystems Benelux.

Alle blogs van deze auteur

Partners