13-05-2016

Supermarktketen Jan Linders koppelt applicaties via Ensemble ESB-platform

Deel dit bericht

Jan Linders, een supermarktorganisatie met een hoofdkantoor in het Limburgse Nieuw Bergen en 59 winkels in Zuid Oost Nederland, heeft het softwareproduct Ensemble van InterSystems geselecteerd om data tussen de verschillende informatiesystemen van de onderneming uit te wisselen. De implementatie van deze ESB (Enterprise Service Bus) is in handen van de Caesar Groep uit Utrecht.

De foodretailmarkt kenmerkt zich door grote concurrentie en krappe marges. Een efficiënt verloop van alle bedrijfsprocessen is dan ook van vitaal belang voor supermarktondernemingen. De inzet van IT-hulpmiddelen is daarbij noodzakelijk. De klant in de winkel mag tenslotte verwachten dat alle gewenste artikelen voorradig zijn.
De ICT-afdeling, bestaande uit 7 personen, draagt samen met haar partners zorg voor een ’state of the art’ ICT-omgeving, waarmee de bedrijfsprocessen worden ondersteund. Hierbij is gekozen voor een ’best of breed’ opzet, waarin diverse applicaties de benodigde functionaliteiten leveren. Tussen de verschillende applicaties, zoals bijvoorbeeld het kassasysteem, het op de detailhandel toegesneden ERP-systeem, het magazijnbeheersysteem en het datawarehouse vindt frequent een uitwisseling van gegevens plaats via een verbindingslaag (Enterprise Service Bus). De huidige ESB-voorziening zal gefaseerd worden vervangen door Ensemble. Daarmee is reeds proef gedraaid bij het overbrengen van data ten behoeve van de informatie op de stickers, gedrukt na het gebruik door klanten van de weegschalen in de winkels.

De Ensemble software gaat op locatie draaien in de twee datacenters van de supermarktorganisatie. De bedoeling is om het aantal koppelingen op de service bus uit te breiden, bijvoorbeeld met het systeem voor EDI-berichtenverkeer met de toeleveranciers. Ook het nu nog geïsoleerde, batch-georiënteerde systeem voor de planning en winkelbevoorrading (SAP F&R) zal straks via Ensemble data gaan delen met de overige applicaties. De selectie van Ensemble vond plaats in samenwerking met de Caesar Groep. De licenties worden geleverd door PK Automatisering uit Assen.

Het Ensemble ESB-platform kenmerkt zich door persistent gedrag: alles wordt opgeslagen in de (Caché) database. Alle logboeken en alle processtappen laten zich daardoor eenvoudig onderzoeken. Eventuele oorzaken van verstoringen in het berichtenverkeer zijn snel te lokaliseren. Verder biedt het platform naast routering- en transformatiefuncties ook de mogelijkheid van business proces modellering. Ensemble wordt vooral toegepast in de zorgsector. Wereldwijd koppelt het ESB-platform duizenden zorgapplicaties en maakt het mogelijk dat dagelijks miljoenen mensen in meer dan 100 landen als professionele zorgverlener of als patiënt/cliënt informatie kunnen opvragen of invoeren. In Nederland is het product in gebruik bij enkele tientallen zorginstellingen. Daaronder ook VZVZ, die de technologie inzet bij het schakelpunt ten behoeve van de uitwisseling van gegevens uit de diverse elektronisch patiënten dossiers van de aangesloten zorgverleners.

Tags:

Caché, ESB

Company:

InterSystems

Partners