11-04-2018

InterSystems vernieuwt HealthShare platform voor veilige uitwisseling van zorgdata

Deel dit bericht

InterSystems introduceert de tweede generatie van het product HealthShare, een platform gericht op het veilig delen van data tussen uiteenlopende zorgverleners of tussen de verschillende afdelingen binnen een zorginstelling. HealthShare is het resultaat van het specifiek voor de medische sector uitbouwen van de Enterprise Service Bus (ESB) Ensemble.  Wereldwijd wordt deze softwaretechnologie toegepast bij kerntoepassingen in de financiële, de medische en de logistieke sector.

Tijdens Zorg&ICT op woensdagmiddag 18 april zal van 16.00 uur tot 16.30 uur dr. Yossi Cohen van InterSystems UK een voordracht geven over de noodzaak van een stabiel platform voor informatie-uitwisseling in de gezondheidszorg. In Engeland en Schotland installeerden professionals van InterSystems IT-oplossingen voor informatie-uitwisseling, portals en zorginformatieverwerking bij tientallen instellingen van NHS (National Health Services). In Nederland geldt InterSystems als één van de pioniers op terrein van het delen van zorgdata vanwege de bijdrage aan het landelijk schakelpunt van VZVZ.     

Het HealthShare platform omvat modules met verschillende functionaliteit:
HealthShare HIE (Health Information Exchange) is bedoeld als schakeloplossing bij de uitwisseling van data volgens de gangbare communicatiestandaarden (HL7 v2, v3 en FHIR) van landelijke dan wel regionale EPD’s (Elektronische Patiëntendossiers);
HealthShare Health Connect is specifiek ontwikkeld voor ziekenhuizen, die veilig data willen uitwisselen tussen hun veelheid aan diagnose-apparatuur en afdelingsgerichte applicaties. Deze ESB-oplossing kan overweg met alle mogelijke varianten in communicatieprotocollen voor aansluiting van medische systemen (HL7 v2 en v3, Dicom, IHE, Edifact, xDT, NCPDP, CDA, CCD, X12, ITK, DMP, CTG HP50, enzovoort). Inmiddels is daar ook een aanvulling op HL7 bijgekomen met de afkorting FHIR (Fast Health Interoperability Resources). Deze geldt als eenvoudiger te implementeren dan HL7 v3 en leent zich daarom meer voor omgevingen waarin data van IoT-apparaten, tablets en smartphones hun weg moeten vinden naar het informatiesysteem van de zorgverlener.
HealthShare Patient Index is een oplossing voor patiëntenidentificatie of Enterprise Master Patient Index (EMPI), ontworpen om een lijst van patiënten en hun demografische gegevens te beheren. Het dient als een ’Single Source of Truth’ voor de identiteit van patiënten binnen een zorgverleningsnetwerk of een regionale uitwisseling van gezondheidsinformatie.
HealthShare Peronal Community is een configureerbare, ’white label’ oplossing voor meer betrokkenheid van de patiënt. Het platform biedt patiënten een compleet en actueel beeld van hun medische informatie en ondersteunt diensten zoals afspraken, voorschriften, communicatie en advies. Personal Community is ’Meaningful Use Stage 2’ gecertificeerd.
HealthShare Health Insight is een krachtig platform voor analyse en applicaties dat HealthShare Information Exchange voorziet van innovatieve, inzichtelijke oplossingen.
HealthShare Health Informatics Platform is een krachtig applicatieplatform dat softwareontwikkelaars gebruiken om ’connected’ zorgapplicaties te ontwikkelen die ’plug-and-play’ interoprabel zijn met andere HealthShare-oplossingen.


Geïntegreerde Caché database
Een twintigtal Care- en GGZ-instellingen in Nederland gebruikt de HealthShare-oplossing van InterSystems voor het stroomlijnen van het eigen applicatielandschap en voor de aansluiting op het LSP. Daarnaast zien deze instellingen de vraag toenemen van cliënten en hun belangenbehartigers om zelf toegang te krijgen tot informatie uit hun dossiers. Vanuit oogpunt van informatiebeveiliging is het voor de instellingen noodzakelijk om inzicht te hebben in de in- en uitgaande datastromen. De geïntegreerde Caché database legt dit dataverkeer vast en biedt systeembeheerders real-time rapportage en een historisch overzicht.

Partners