11-05-2015

EMC presenteert zich als IT-transformator naar digitaal tijdperk

Deel dit bericht

EMC, leverancier van een breed scala van zakelijke IT-oplossingen, positioneert zichzelf als motor waarmee bedrijven hun IT-transformatie kunnen uitvoeren naar een digitale organisatie. Dit valt op te maken uit een keynote van EMC ceo Tucci tijdens de EMC World 2015 conferentie die werd gehouden in Las Vegas.

Willen bedrijven en overheden relevant in de toekomst blijven, dan kunnen ze het best transformeren naar een digitale organisatie waarmee mensen altijd online met elkaar zijn verbonden. Dat leidt tot een hogere productiviteit en meer efficiëntie, aldus EMC ceo Joe Tucci. Volgens hem wordt de wereld nog meer verbonden door de sterke opkomst van Internet of Things (IoT), waarbij mensen, business en verschillende producten met het internet zijn verbonden. "Deze ontwikkelingen beïnvloeden de manier waarop we vandaag zaken doen en leiden vanuit IT-perspectief tot ongekende tijden die niet eerder zijn voorgekomen", aldus Tucci.

Drie business eisen

Volgens Tucci zal het digitale tijdperk waarin we nu zijn beland veel zaken veranderen, nog meer dan de impact van industriële revolutie die in de 19de eeuw plaatsvond. Het bedrijfsleven en overheden moeten hierbij nieuwe kansen rond IT pakken, doen ze dat niet, dan missen de boot en kunnen ze minder relevant voor klanten worden. EMC wil volgens Tucci organisaties helpen kansen te pakken met drie belangrijke business eisen die bestaan uit DevOps, hybride cloud en cyber security.

Ten eerste moeten organisaties een digitale agenda vaststellen, waarbij snelle software ontwikkeling (DevOps) centraal staat. Dat past in de flexibiliteit van software development waar het digitale tijdperk om vraagt, aldus Tucci.

Ten tweede kan met cloud computing de IT-omgeving worden vernieuwd om de organisatie in het digitale tijdperk te ondersteunen, zeg de EMC-baas. Hierbij kunnen organisaties volgens Tucci het beste kiezen voor een hybride cloud model, waarbij organisaties gebruik maken van een bestaande (legacy) IT-systemen, een private en public cloud voor hun applicaties, workloads en dataopslag.

Ten derde kunnen bedrijven zich focussen op cyber security, zoals het beveiligen en analyseren van hun data, zeker wanneer ze dat in de cloud willen opslaan. Hiermee krijgen organisaties beter inzicht en kunnen ze de juiste beslissingen nemen bij cybergevaren, aldus Tucci.

Derde platform

Organisaties werken volgens Tucci het best in het digitale tijdperk met ‘het derde platform’, een combinatie van social, mobile, cloud en big data technologie. Deze vervangt het tweede platform die bestaat uit client-server technologie. De producten voor het derde platform worden geleverd vanuit de ‘EMC Federation’ die bestaan uit EMC dataopslag technologie, VCE converged infrastructure, VMware virtualisatie en Pivotal big data analytics. (Zo koos in 2014 de ING Bank in Nederland voor een breed scala aan EMC Federation oplossingen, red.) De EMC Federation producten zijn de combineren met technologie van andere merken zodat er geen sprake is van proprieraty of ‘vendor lock-in’. Zo zegt Tucci dat zijn bedrijf meer open-source software levert, onder andere voor de ViPR software dat verschillende merken storage oplossingen kan beheren.

R&D

EMC belooft klanten en channel partners te voorzien van nieuwe relevante technologie door minimaal 12 procent van zijn omzet te besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Acht procent van de omzet wordt gebruikt om bedrijven over te nemen, liefst kleine IT-leveranciers met interessante technologie of start-ups die door EMC zijn medegefinancierd. In totaal werd er afgelopen jaar vijf miljard dollar uitgeven aan R&D en overnames. De gemiddelde overnameprijs is meestal 250 tot 500 miljoen dollar. Strategische overnames van de EMC Federatie waren de afgelopen jaren onder andere AirWatch, Nicira, XtremIO, ScaleIO, Pivotal Labs en DSSD. De ceo wees er op dat het 9000 patenten zelf heeft ontwikkeld en nog eens 6000 in licentie gebruikt. Daarnaast wees Tucci op zijn organisatie die bestaat uit 70.000 werknemers: 21.000 marketing en sales specialisten, 16.000 technici en ontwikkelaars en 22.000 specialisten in services en consulting.

'Don't get Googled or Amazoned to death'

Tucci blijft wel realistisch om te stellen dat IT-dienstverleners die EMC oplossingen verkopen nog steeds vooral goede zaken doen rond bestaande 'legacy' infrastructuren van klanten zoals onderhoud en diensten voor datacenters. Toch transformeren steeds meer IT-afdelingen om kosten te besparen en meer efficiency te behalen. Dat kon worden bewerkstelligd met cloud technologie, aldus Tucci. “IT-dienstverleners moeten oppassen dat ze niet worden weggevaagd door nieuwe succesvolle (cloud) business-modellen van partijen zoals Google of Amazon, zoals boekhandelaren dat is overkomen. In de zakelijke wereld moet je meegaan met de tijd en nieuwe kansen pakken. "You do not want to get Googled to death. You do not want to get Amazoned to death."

Door: Witold Kepinski

Partners