06-02-2015

Politie in vier grote steden zet Big Data in bij misdaadbestrijding

Deel dit bericht

Vier grote Nederlandse steden willen criminaliteit gaan voorspellen met behulp van Big Data. Een computermodel dat is ontwikkeld door de politie van Amsterdam gebruikt bekende gegevens over misdaad om de kans te berekenen dat bepaalde misdaden voorkomen in bepaalde wijken, waaronder bedrijfsinbraken. Agenten kunnen hierdoor gerichter te werk gaan.

Dit meldt het Financieel Dagblad. Het is niet bekend om welke vier grote steden het precies gaat. Wel meldt het FD dat er ook vanuit Antwerpen, Canada en Turkije interesse is in het Big Data-systeem.

Stad verdelen in gelijke vlakken

Het systeem is ontwikkeld voor het politiekorps van Amsterdam en legt een raster over de kaart van een stad om deze te verdelen in gelijke vlakken. Per vlak worden kenmerken verzameld door zoveel mogelijk bestaande informatie op deze locaties te verzamelen. Een slim algoritme berekent vervolgens de kans dat bepaalde misdaden op deze plekken voorkomen. 

Allerlei informatie wordt in de berekening meegenomen, waarbij vooral wordt gekeken naar de inwoners van wijken. Zo wordt in kaart gebracht hoeveel veroordeelde criminelen en verdachten er in een wijk wonen. Daarnaast wordt gekeken naar het aantal cafés, seksclubs en gokhallen in de nabije omgeving. Ook demografische gegevens over bewoners worden meegenomen in de berekening, waaronder het aantal uitkeringen in een wijk.

Woninginbraken en straatroven

Op dit moment wordt het systeem met name ingezet om woninginbraken en straatroven te voorspellen. Het systeem moet echter ook allerlei andere misdaden kunnen voorspellen, waaronder bedrijfsinbraken.

Tags:

Big Data

Partners