18-12-2014

65% van de Europeanen maakt dagelijks gebruik van internet

Deel dit bericht

65% van de Europeanen tussen de 16 en 74 jaar oud heeft dit jaar dagelijks gebruik gemaakt van internet. Het percentage is de afgelopen jaren hard gegroeid. In 2006 gebruikte slechts 31% van de Europeanen internet op dagelijkse basis. Tegelijkertijd heeft bijna één op de vijf Europeanen echter nog steeds geen toegang tot internet. Nederland scoort op dit gebied juist erg goed.

Dit blijkt uit onderzoek van Eurostat, dat ieder jaar cijfers over het internetgebruik in Europa presenteert. Het percentage Europeanen dat geen toegang heeft tot internet is flink gedaald. In 2006 had maar liefst 43% van de inwoners van Europese lidstaten geen toegang tot internet. Dit percentage is in 8 jaar tijd meer dan gehalveerd tot 18%.

Veel Nederlanders zijn dagelijks op internet te vinden
Het gebruik van internet ligt in Nederland in verhouding met de rest van Europa erg hoog. 84% van de Nederlanders maakt dagelijks gebruik internet. Alleen in Denemarken zijn meer inwoners iedere dag actief op internet (85%). Van de Nederlanders is slechts 5% nog nooit op internet actief geweest. Dit is aanzienlijk minder dan het gemiddelde in Europa, namelijk 10%.

Vooral in Zuid- en Oost-Europese landen zoals Italië, Griekenland, Macedonië, Albanië, Kosovo, Montenegro en Servië zijn veel mensen te vinden die nog nooit op internet hebben gesurfd. Roemenië scoort met 39% het hoogst, gevolgd door Bulgarije met 37%. In Griekenland ligt het percentage inwoners dat nog nooit op internet actief is geweest op 33%, terwijl in Italië 32% van de bevolking internet nooit gebruikt.

Eén op de vijf Europeanen gebruikt de cloud
De cloud wordt door 21% van de Europeanen tussen de 16 en 74 gebruikt om data op te slaan. Het gaat hierbij onder andere om documenten, foto’s, muziek en video’s. Het percentage ligt het hoogst onder de jongere inwoners van Europa. 35% van de burgers tussen de 16 en 24 jaar oud slaan bestanden op in online opslagdiensten. Betalen voor clouddiensten is niet populair. Slechts 11% van alle cloudgebruikers geeft aan in 2014 voor een clouddienst te hebben betaald. De belangrijkste redenen de cloud in te zetten zijn de mogelijkheid bestanden te gebruiken vanaf meerdere locaties of apparaten, eenvoudig bestanden te kunnen delen met andere personen en zichzelf te beschermen tegen dataverlies.

 

Tags:

Cloud, Internet

Partners