20-11-2014

Digitale Infrastructuur Nederland wordt aanspreekpunt voor de Nederlandse digitale-infrastructuursector

Deel dit bericht

De nieuwe stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) is de nieuwe spreekbuis van- en het aanspreekpunt voor de Nederlandse digitale-infrastructuursector. Het initiatief is een samenwerking tussen AMS-IX, DHPA, ISPConnect, NLnet, SIDN en SURFnet. DINL moet de economische groei in Nederland stimuleren door de online economie veilig en betrouwbaar te faciliteren.

De Nederlandse digitale-infrastructuursector vormt het hart van de Nederlandse online economie en speelt een sleutelrol in het wereldwijde internet. Met een omzet van ongeveer 1,18 miljard euro, directe- en afgeleide werkgelegenheid van zo’n 20.000 banen binnen honderden bedrijven, een groei van ongeveer 9% per jaar en een bijdrage van meer dan 5% aan het bruto nationaal product is de sector een drijfveer voor de Nederlandse economische groei.

Aanbieders van digitale infrastructuur verbinden
DINL verbindt de aanbieders van digitale infrastructuur in Nederland. Het gaat hierbij om datacenters, de hosting en cloud computing industrie, telecom voor de digitale-infrastructuursector en internetconnectiviteit. Ook is er ruimte voor stichtingen en verenigingen die de sector faciliteren. Naast het voorlichten van de overheid, media en het bedrijfsleven zal DINL bijdragen aan thema's en discussies rond de groei van de online economie. Denk hierbij aan thema’s als onderwijs, informatieveiligheid en de bestrijding van cybercrime. Het bestuur van de nieuw opgerichte stichting bestaat uit de vertegenwoordigers van de zes aangesloten organisaties. De directie wordt gevoerd door de heer M. (Michiel) Steltman van de DHPA.

Michiel Steltman, Directeur van DINL: “Uit het recent door Deloitte uitgevoerde onderzoek naar de rol en betekenis van Nederlandse digitale infrastructuur blijkt dat deze snel groeiende sector een frontrunner is in Europa en grote kansen biedt voor economische groei en innovatie. Een herkenbaar aanspreekpunt voor die sector is daarom essentieel. Zo kunnen we helderheid brengen in tal van thema’s en ontwikkelingen rondom het internet en inhoudelijk bijdragen aan groei en innovaties die gebaseerd zijn op digitale infrastructuur.”

Aansluiten bij DINL
DINL verwacht dat andere organisaties in 2015 zich zullen aansluiten bij het initiatief. De stichting zoekt actief de samenwerking met andere stakeholders in de sector.

Partners