29-09-2014

Oracle CTO Larry Ellison: We zijn een cloud company

Deel dit bericht

Oracle cto Larry Ellison heeft officieel de cloud omarmd tijdens de Oracle OpenWorld 2014 conferentie in San Francisco. Voorheen was Ellison kritisch over de cloud, maar hij zegt nu dat zijn bedrijf zijn applicaties in drie fasen geschikt heeft gemaakt voor de cloud. Klanten en prospects zullen voortaan horen dat Oracle een cloud company is die on-premise en cloud applicaties met elkaar verbindt. Oracle hoopt hiermee zijn klanten, die grotendeels Oracle on-premise applicaties gebruiken, te blijven bedienen.

Volgens de zelfverzekerde Ellison is Oracle het enige bedrijf dat een cloudaanbod heeft op het gebied van SaaS, PaaS en IaaS. De enige serieuze concurrenten zijn Salesforce.com, SAP (HANA) en NetSuite zo viel op te merken tijdens zij keynote. Vaak gebruiken concurrenten Oracle Dabase cloudtechnologie omdat ze dat zelf niet in huis hebben, zo beweert de cto. Zo gebruikt Salesforce.com veel Oracle technologie voor zijn crm-diensten.

Datacenters

Er maken dagelijks al meer dan 62 miljoen personen gebruik van Oracle clouddiensten, goed voor meer dan 23 miljard transaties per dag aldus Ellison. Vandaag biedt de Oracle cloud al meer dan 30.000 systemen met 400PB aan opslag aan, in 19 Tier 4 datacenters wereldwijd (en waar er voor eind dit jaar nog twee nieuwe datacenter in Duitsland bijkomen, om Duitse klanten te verzekeren dat hun data in eigen land wordt opgeslagen).

SaaS

"2014 is voor ons een keerpunt wat de cloud betreft", aldus Ellison. Hij maakt zich sterk dat Oracle meer SaaS toepassingen biedt dan andere bedrijven, met 'nummer één' posities in 'customer experience' en 'HR' toepassingen in de cloud. 

PaaS

Voorts is er een uitbreiding van het PaaS aanbod. "Dank zij dat laatste kan iedereen met een duw op de knop zijn toepassingen overzetten naar de cloud, en die meteen ook moderniseren en desgewenst die toepassingen ook weer naar de eigen infrastructuur terugbrengen. Voorts zijn wij de enige op de planeet aarde die de klanten het zelfde platform aanbieden, als waarop de toepassingen zelf werden ontwikkeld."

IaaS

Wat infrastructuur stelt Oracle dat het de prijzen van Amazon of Microsoft zal evenaren of beter gaan. Waarbij hij overigens eens te meer een lans brak voor Oracle Engineered Systems. In die systemen zal ook 'silicon' worden ingebouwd om functies te versnellen, zoals het uitvoeren van voledige query-opdrachten in gespecialiseerde chipelementen, zodat de gewone cpu wordt ontlast. Ook het decomprimeren van data wordt zo 20 maal sneller uitgevoerd, wat eveneens een efficiëntieverhoging betekent. En cruciaal wordt het blijvend verzekeren van security, onder meer dank zij faciliteiten in de M7 microprocessor die volgend jaar uitkomt (en waarvan Oracle wenst dat ook Intel die in hun processoren inbakt).

Bekijk de hoofdpunten van de keynote hier.

Door: Witold Kepinski in samenwerking met Datanews

Partners