De opmars van de gevirtualiseerde wereld is onstuitbaar. Een van de uitingsvormen daarvan is het Software Defined Datacenter. Dit was dan ook het thema van de meest recente Executive People CIO Round Table, die georganiseerd werd in samenwerking met Nutanix op kasteel Hooge Vuursche in Baarn.
“Ik heb last van datacenters. Ik wil snelheid, flexibiliteit en openheid, en dat hebben we nu niet.” Deze opmerking van de CIO van een grote retailer geeft de motivatie aan voor zijn overstap naar een Software Defined Datacenter. Dit is momenteel een hot topic, waar een breed scala aan organisties in verschillende branches mee bezig is, van financiële instellingen en retailorganisaties tot logistiek dienstverleners en overheidsinstellingen.
Een Software Defined Datacenter, of SDD, is een datacenter met verregaande vorm van automatisering. Kenmerkend is dat zoveel mogelijk wordt geprobeerd de menselijke inbreng in dit systeem te minimaliseren. Zo wordt et voor organisaties mogelijk om een enorm domein te beheren met een minimale vorm van kennis. Vanuit de CIO gezien is het belang van SDD daarom duidelijk: met minimale kosten wordt het maximale effect gerealiseerd. En de gebruikers krijgen daarmee een zo hoog mogelijke snelheid en de grootst mogelijke flexibiliteit. Een SDD is als het ware een productiestraat waar direct geleverd wordt wat de gebruikers zo snel mogelijk willen hebben.
Bouwblokken
Volgens de CIO-retailer zijn bij een SDD zijn de fundamentele IT-bouwblokken geregeld. “Wanneer dat in orde is kun je als CIO gaan meedenken met de organisatie. Op die manier wordt IT daadwerkelijk een dienst die de business afneemt, een dienst die meevibreert met het gedrag van de gebruikers. De kosten verschuiven daarmee tegelijkertijd van capex naar opex, wat voor de CFO weer een groot voordeel is.”
Een van de aanwezigen prees de praktische kant van een SDD. “Ik wil geen bullshit bingo. Ik wil IT resources net als energie uit de muur krijgen. Voor veel zaken doen we dat al, die ontwikkeling is begonnen met VMWare, en gaat onverminderd door met de mogelijkheden van cloud. Dankzij software defined is het beheer automatisch geregeld.”
Een andere CIO benadrukt: Software Defined betekent in ieder geval dat je geen mensen meer nodig hebt. We hebben geen last meer van mensen die fouten maken. Je zou een SDD kunnen samenvatten als een datacenter zonder mensen. Het beheer is natuurlijk niet volledig weg, maar het verplaatst zich wel. In plaats van aandacht te besteden aan traditionele beheerszaken zijn er nu software defined oplossingen waarbij API's met elkaar praten, dat is commodity beheer. Ik zeg daarom wel eens tegen onze huidige netwerk- en storagebeheerders: ga maar leren programmeren.”
Negatief
Het SDD zou volgens een andere deelnemer daarom eigenlijk een business defined datacenter moeten heten. “Maar de business interesseert zich totaal niet voor datacenters. IT wordt nog vaak gezien als negatief, het zoekt naar problemen waar de business zoekt naar de mogelijkheden. Dat verschil zie je al in de term, SDD is een IT-term, terwijl de business praat over zaken als flexibiliteit.”
Vanuit de techniek gezien is virtualisatie de eerste stap geweest in de richting van het SDD. Het begon met processor en geheugen. De schijven zijn toen buiten beschouwing gebleven, dat komt nu alsnog, die worden ook gevirtualiseerd. Een van de drijvende krachten achter deze ontwikkeling is de vraag naar performance vanuit storage. Dat groeit enorm Het SAN begint bij veel bedrijven een bottleneck te worden. Daar willen ze vanaf, waardoor storage steeds dichter bij virtualisatie komt. De laatste component is software defined networking. In samenwerking met orchestration levert dat het ultieme software defined datacenter op.
Een van de deelnemers zegt: “Met een SDD gaan organisaties van lange doorlooptijd naar slagvaardigheid. Iedereen zit bij verschillende bedrijven allemaal hetzelfde werk te doen. Nu kun je met één druk op de knop voor iedereen de storage bijvoorbeeld snel regelen, op een uniforme manier, en iedereen is er blij mee.”
Een goede illustratie van de opkomst van het SDD is wat er in nu Silicon Valley gebeurt. Er zijn nauwelijks nog start ups met eigen IT, alles draait in de cloud, ze geven geen geld meer uit aan een eigen infrastructuur. Ook Facebook illustreert deze trend. Het was een grote afnemer van Netapp, totdat er zoveel foto’s werden geupload door gebruikers dat de snelheid drastisch naar beneden ging, wat weer tot grote onvrede leidde bij de gebruikers. Dat was voor hen de reden om over te gaan op een software defined datacenter, waardoor zowel de capaciteit als de snelheid groter werden.
Beperkingen
En er kan nog veel meer dan nu gebeurt. “Er zijn nog beperkingen in wet- en regelgeving. De Belastingdienst bijvoorbeeld zou hele grote voordelen kunnen behalen als ze gebruik zouden maken van het Amazon-datacenter. Maar dat is natuurlijk door wet- en regelgeving onmogelijk. En voor bedrijven geldt bijvoorbeeld dat de marketingsystemen uitstekend in een software defined datacenter zouden kunnen draaien. Dat hoef je niet zelf te doen, het is allemaal gestandaardiseerd, er zijn geen proprietary systemen.”
“Je hebt mensen nodig die de business begrijpen, en ook nog eens kunnen programmeren”, zegt een andere deelnemer. “Het belangrijkste bij onze organisatie is dat de IT diensten levert die passen bij de business. Vanuit mijn rol gezien moeten de basisbouwstenen er gewoon zijn en moeten ze het doen. Je wordt als organisatie steeds volwassener, we komen als IT steeds hoger en maken we ons niet meer druk om de basis, het gaat uiteindelijk de om organisatie en de processen.”
“Wij moeten een model leveren dat bestaat uit herbruikbare blokken die het gewoon doen. Er zit een herbruikbare factor in, want heel veel zaken die al eerder zijn ontwikkeld kun je meerdere malen gebruiken. Onze meerwaarde zit in het bedienen van de business met flexibele diensten op basis van bouwblokken. Je hebt een rol als broker. Alles moet vertaald worden naar de vraag wat een organisatie verwacht van IT, heb je de juiste instrumenten beschikbaar om de IT van dienst te zijn? “
Een andere CIO voegt daaraan toe: “Ik wil niet dat de mensen in mijn organisatie over die puur technologische vraagstukken nadenken, daar moeten ze geen tijd aan besteden, dat moet gewoon geregeld zijn. Zij meten hun tijd besteden aan het strategisch nadenken samen met de business. Zeker nu er een jongere generatie op de arbeidsmarkt komt is dat wat de business wil. Daar moet je niet mee wachten, als je op de oude manier doorgaat mis je de boot. Je moet goed kijken hoe je als IT het verschil maakt. En als je dan een aantal successen kunt delen als IT-afdeling werkt het als een vliegwiel. Dan gaat het snel.”
MvdH
7 november (online seminar op 1 middag)Praktische tutorial met Alec Sharp Alec Sharp illustreert de vele manieren waarop conceptmodellen (conceptuele datamodellen) procesverandering en business analyse ondersteunen. En hij behandelt wat elke data-pr...
11 t/m 13 november 2024Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde trainer Lawrence Corr over het modelleren Datawarehouse / BI systemen op basis van dimensioneel modelleren. De workshop wordt ondersteund met vele oefeningen en pr...
18 t/m 20 november 2024Praktische workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over het modelleren met Entity-Relationship vanuit business perspectief. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikbare ...
26 en 27 november 2024 Organisaties hebben behoefte aan data science, selfservice BI, embedded BI, edge analytics en klantgedreven BI. Vaak is het dan ook tijd voor een nieuwe, toekomstbestendige data-architectuur. Dit tweedaagse seminar geeft antwoo...
De DAMA DMBoK2 beschrijft 11 disciplines van Data Management, waarbij Data Governance centraal staat. De Certified Data Management Professional (CDMP) certificatie biedt een traject voor het inleidende niveau (Associate) tot en met hogere niveaus van...
3 april 2025 (halve dag)Praktische workshop met Alec Sharp [Halve dag] Deze workshop door Alec Sharp introduceert conceptmodellering vanuit een non-technisch perspectief. Alec geeft tips en richtlijnen voor de analist, en verkent datamodellering op c...
10, 11 en 14 april 2025Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over herkennen, beschrijven en ontwerpen van business processen. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikba...
15 april 2025 Praktische workshop Datavisualisatie - Dashboards en Data Storytelling. Hoe gaat u van data naar inzicht? En hoe gaat u om met grote hoeveelheden data, de noodzaak van storytelling en data science? Lex Pierik behandelt de stromingen in ...
Deel dit bericht