26-03-2015 Door: Redactie

MIT-hoogleraar en databasespecialist Michael Stonebraker wint Turing Award

Deel dit bericht

Michael Stonebraker, hoogleraar aan het Massachusetts Intstitute of Technology (MIT), wint de Turing Award. Stonebraker, de man achter Ingres en Postgres, ontvangt de prijs voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van moderne databasesystemen.

De Turing Award wordt ieder jaar uitgereikt door de Association for Computing Machinery (ACM). De prijs wordt ook wel gezien als de ‘Nobelprijs voor Computing’. De award is vernoemd naar de Britse wiskundige en computerpionier Alan M. Turing (foto). De Turing Award bestaat dit jaar uit één miljoen dollar, die beschikbaar wordt gesteld door Google. Hiermee is de prijs fors hoger dan eerdere jaren, toen winnaars nog 250.000 dollar uitgereikt kregen.

Stonebraker ontvangt de award voor de belangrijke bijdrage die hij heeft geleverd aan de ontwikkeling van hedendaagse databasesystemen. Met Ingres introduceerde Stonebraker onder andere query language-ontwerp, query processing-technieken, toegangsmethoden en concurrency control. Met Postgres introduceerde Stonebraker het object-relationele model van databasearchitectuur, waarbij belangrijke ideeën over object-geörienteerd programmeren werden geïntegreerd in relationele database context.

Tags:

data, Software

Partners