23-12-2014

'Advanced analytics wordt voor bedrijven steeds meer van belang'

Deel dit bericht

Het analyseren van data wordt voor bedrijven van steeds groter belang. Advanced analytics en datawetenschap biedt managers dan ook allerlei kansen om inzichten te verkrijgen in de markten waarin een bedrijf actief is, de klanten die door een organisatie worden bediend en nieuwe kansen die het bedrijf kan aanboren. Alexander Linden, onderzoeksdirecteur bij Gartner, zet de belangrijkste kansen die advanced analytics en datawetenschap managers biedt op een rijtje.

“De totale hoeveelheid data en analytics groeit in iedere industrie. CIO’s hebben datawetenschap nodig om niet-triviale informatie uit deze data te halen. Het is bijvoorbeeld missiekritiek om vast te stellen hoe nieuwe klanten kunnen worden aangetrokken, meer producten te kunnen verkocht en zowel vraag als problemen te voorspellen. Normale business intelligence (BI), beschrijvende analytics en zelfs traditionele software-ontwikkeling bieden in dit geval geen uitkomst”, legt Linden uit.

Wat is advanced analytics?
Advanced analytics gaat volgens Linden verder dan het menselijk vermogen met grote hoeveelheden data om te gaan. Digitale bedrijven zouden dan ook technologieën uit de datawetenschap in meer gevallen moeten inzetten. Zij zullen hiervoor de beschikbaarheid van sensordata moeten vergroten, de bandbreedte moeten uitbreiden en de opslagkosten moeten verlagen.

Linden stelt dat veel klanten van Gartner die hebben leren omgaan met analytics, denken direct door te kunnen naar het volgende niveau door simpelweg wat extra kennis op te doen en extra softwaretools te gebruiken. In werkelijkheid is advanced analytics veel meer dan een complexere vorm van ‘normale’ analytics. Binnen ‘normale’ analytics gaat het vooral op rapporten die beschrijven wat er is gebeurd, wat ook wel beschrijvende analytics wordt genoemd.

Concrete acties voorstellen
Advanced analytics gaat verder door problemen op te lossen met behulp van voorspellende analytics en voorschrijvende analytics. Bij voorspellende analytics worden resultaten en gedrag in de toekomst voorspelt, zoals het gedrag van het winkelende publiek of problemen die kunnen ontstaan met een machine. Voorschrijvende analytics gaat verder en stelt ook concrete acties voor die kunnen worden genomen op basis van de voorspelling. Het gaat hierbij dus bijvoorbeeld om acties om in te spelen op het gedrag van consumenten.

Gartner verwacht de komende jaren een forse toename te zien in het aantal burgers dat zich bezig houdt met datawetenschappers. Deze groep groeit naar verwachting maar liefst vijf keer zo snel als de hoeveelheid hoog opgeleide datawetenschappers. “Het extraheren van waarde uit data is geen triviale taak. Eén van de belangrijkste elementen van een programma om inzicht te verkrijgen uit data bestaat uit mensen, die over de juiste vaardigheden moeten beschikken. Datawetenschappers zijn geen traditionele bedrijfsanalisten, maar juist professionals met de zeldzame mogelijkheid wiskundige modellen op te stellen op basis van data om duidelijke en grote zakelijke voordelen te realiseren. Zij moeten goed contact hebben met verschillende business units en opereren om het kruispunt van zakelijke doelstellingen, belemmeringen, processen, beschikbare data en analytische mogelijkheden”, aldus Linden.

Partners