09-12-2014

DataWijzer: Icoontjes moeten bewustzijn over Big Data vergroten

Deel dit bericht

De algemene voorwaarden die bedrijven op hun website presenteren wordt door maar liefst 93% van de internetgebruikers niet gelezen. De Nationale DenkTank introduceert daarom de DataWijzer, een reeks herkenbare pictogrammen die de algemene voorwaarden eenvoudiger en sneller te begrijpen moeten maken.

“Wij gebruiken vier icoontjes zodat het voor gebruikers in één oogopslag duidelijk wordt wat er met hun gegevens gebeurt,” aldus Eva de Leede, deelnemer aan de Nationale DenkTank 2014. “De DataWijzer geeft aan hoe lang je gegevens worden bewaard, welke gegevens precies worden opgeslagen, of je gegevens kunnen worden doorverkocht aan derden en of de voorwaarden onder Nederlandse wetgeving vallen of niet.”

Bewustzijn creëren over Big Data
De DataWijzer is opgesteld na maanden lang onderzoek naar de wijzer waarop Nederland socialer, mobieler en gezonder gemaakt kan worden met behulp van Big Data. Bewustzijn creëren over de mogelijkheden én bezwaren van het gebruik van Big Data, zowel onder de bevolking als bij bedrijven en overheid, is volgens de Nationale DenkTank een belangrijke eerste stap.

http://executive-people.nl afbeelding

De DataWijzer moet het bewustzijn van Nederlanders over Big Data gaan vergroten. De icoontjes geven gebruikers inzicht in de wijze waarop bedrijven data over hen verzamelen en gebruiken. Daarnaast maken de icoontjes ook inzichtelijk onder welke wetgeving de verzamelde gegeens vallen en hoe lang data wordt bewaard.

Andere oplossingen
De DataWijzer is één van de oplossingen van de Nationale DenkTank 2014. De oplossing is gericht op het creëren van de juiste randvoorwaarden om Big Data in te zetten in de Nederlandse samenleving. De DenkTank heeft daarnaast ook concretere toepassingen van Big Data bedacht, zoals Pacmed, de Buurtbuddy en Flexibus. Pacmed is een programma dat huisartsen helpt een accuratere diagnose te stellen, door symptomen te vergelijken met die van duizenden andere (anonieme) patiënten. De Buurtbuddy is de Tinder voor vrijwilligerswerk: een app die het mogelijk maakt vrijwilligerswerk te doen wanneer het gebruikers uitkomt. De Flexibus rijdt een flexibele route tussen een begin- en eindpunt, die realtime wordt geoptimaliseerd en aangepast aan de reiziger.

Partners