05-12-2014

Giovanni Buttarelli aangesteld als Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming

Deel dit bericht

De Nederlander Peter Hustinx stapt op als de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS). Hij wordt opgevolgd door de Italiaan Giovanni Buttarelli. De Pool Wojciech Wiewiórowski is aangesteld als assistent-toezichthouder en bekleedt hiermee de voormalige positie van Buttarelli.

De EDPS houdt als onafhankelijk toezichthouder toezicht op de naleving van het recht op privacy en databescherming door Europese instellingen. Hustinx vervulde deze rol sinds 2004 en was eerder onder andere actief als voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Buttarelli en Wiewiórowski
Hustinx wordt opgevolgd door Giovanni Buttarelli, voormalig secretaris-generaal van de Italiaanse databeschermingsautoriteit Garante. Buttarelli was tot voor kort actief als assistent-toezichthouder. Deze positie wordt overgenomen door Wojciech Wiewiórowski, de voormalig inspecteur-generaal van de Poolse databeschermingsautoriteit GIODO. Wiewiórowski is ook deputy chairman van privacywerkgroep Article 29 Working Party.

Buttarelli geeft aan dat databescherming de komende jaren een hoge prioriteit krijgt. Met name big data baart de Italiaan zorgen. Privacy en databescherming in het digitale domein zouden effectiever moeten worden om de problemen die met big data samenhangen het hoofd te kunnen bieden. De nieuwe Europese databeschermingswet, die op dit moment een update krijgt, gaat hierbij een belangrijke rol spelen. De hervorming moet in 2015 worden afgerond.

 

Partners