14-11-2014

Internet of Things gaat stedelijke leefomgeving transformeren

Deel dit bericht

Internet of Things gaat de stedelijke leefomgeving het komende decennia hard veranderen. Iedereen en alles wordt verbonden met het internet, wat gevolgen heeft voor verkeer, logistiek, veiligheid, gezondheidszorg, (parkeer)meters, voedsel, beheer van de stad, winkels, toerisme en het contact met de overheid. De stad van de toekomst wordt een platform waar fysieke zaken als gebouwen en wegen en digitale dingen zoals sensoren, ibeacons, slimme meters, apps, etc. naadloos geïntegreerd zijn. Social, Mobiel, Analyses, Cloud en Internet of Things (SMACT) zijn de vijf basistechnologieën waarvan de integratie zorgt voor een versnelling in stedelijke ontwikkelingen.

Dit blijkt uit het rapport ‘SMACT and the City’ van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti. Dit trendrapport in de ‘Internet of Things’-reeks schetst verschillende scenario’s van slimme steden die nu en straks worden ontwikkeld. Een voorbeeld zijn Cities-in-a-Box; volledig nieuwe steden die vol zitten met de nieuwste snufjes. Grote investeerders zijn veelal de drijvende kracht achter dit soort concepten.

Senseable Cities
Senseable Cities zijn met name bestaande steden waar alles draait om data-analytics. Nieuwe inzichten die helpen stadsbeleid te ontwikkelen en voorspellingen te doen. Het derde scenario is de City-as-a-Platform. Dit kunnen zowel bestaande als nieuwe steden zijn, waar de digitale en fysieke infrastructuur als een geheel wordt gezien. Het platform is zowel het instrument om de stad te veranderen, als de verandering zelf.

“SMACT verandert de stad in een platform waarbij ‘bricks & clicks’ vloeiend in elkaar overlopen. We staan aan het begin van wat de komende tien jaar concreet wordt voor burger, patiënt en klant. Uiteindelijk bepaalt de consument hoe en welke concepten gaan aanslaan. Zij zijn het vliegwiel voor de slimme stad. Hoe we straks winkelen, auto rijden zonder bestuurder, zonne-energie gebruiken of een beroep doen op de iPad-scholen,” aldus Menno van Doorn, directeur van VINT van Sogeti, en één van de auteurs van dit ‘SMACT and the City’ rapport. “Internet heeft ons leven veranderd. Onze steden nóg niet,” concludeert stadsarchitect Vicente Guallart uit Barcelona.

Partners