06-10-2014

HP splitst zich op in HP Inc. en HP Enterprise

Deel dit bericht

HP splitst zich op in HP Inc. en HP Enterprise. Door de splitsing wil HP Enterprise zich beter focussen op zijn productportfolio, sterker groeien en zijn concurrentiepositie verbeteren tegen allerlei nieuwe (cloud) IT-leveranciers.

HP Inc. verkoopt pc's en printers en staat onder leiding van ceo Dion Weisler en van voorzitter Meg Whitman (foto). HP Enterprise staat onder leiding van Meg Whitman en verkoopt zakelijke producten die bestaan uit hardware, software en services. Voorzitter van HP Enterprise is Patricia Russo. Aandeelhouders krijgen een belang in beide bedrijven. De aandelentransactie is belastingvrij. 

Ontslagen

De splitsing heeft gevolgen voor werknemers. Eerder werd geschat dat bij een reorganisatie van HP tussen de 45.000 en 50.000 banen verloren zouden gaan, maar dat aantal is door de splitsing opgehoogd tot 55.000. In totaal hebben 36.000 van deze mensen HP al verlaten.

Volgens ceo Meg Whitman toont de splitsing dat HP vol inzet op de reorganisatie, die nu in zijn vierde jaar is. Het opsplitsen "geeft beide bedrijven de onafhankelijkheid, focus, financiële middelen en flexibiliteit die nodig zijn om zich snel aan te passen aan de markt- en klantbewegingen", aldus Whitman.

Beide bedrijven zijn alletwee goed voor ongeveer 50 procent van de omzet binnen HP, dat afgelopen boekjaar 112 miljard dollar omzet haalde met 300.000 werknemers. Beide bedrijven zullen na de splitsing ongeveer even veel omzet draaien. In de afgelopen vier kwartalen werd met de pc- en printer-tak ruim 57 miljard dollar omgezet, terwijl de omzet van de zakelijke afdelingen van HP, die bijvoorbeeld servers en cloudsoftware maken, bij elkaar op ruim 58 miljard dollar neerkwamen. De afdelingen die worden verenigd in HP Enterprise maakten iets meer winst (6 miljard dollar) dan de pc- en printertak (5,4 miljard dollar).

HP heeft het net als andere pc-fabrikanten moeilijk door het instorten van de pc-markt en de groeiende populariteit van tablets. De devicestak van HP zal in de toekomst dan ook meer inzetten op 3d-printing en andere nieuwe technologieën.

Leo Apotheker

De beurs is positief over de splitsing. Het aandeel HP steeg 8 procent in de vroege morgen van maandag 6 oktober. Er werd al jaren door analisten gesuggereerd dat HP's pc en printer divisie het best als een apart bedrijf verder moet gaan om focus te houden en goed geld te verdienen. Deze divisie deed 50 procent van HP's totale omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Voormalig ceo Leo Apotheker probeerde in 2011 het bedrijf te splisten, maar moest toen exit. Nu gaat het dan toch gebeuren.

Enterprise

HP Enterprise wordt een echte zakelijke divisie met een breed aanbod van servers, storage, netwerkapparatuur, beheersoftware, security, big data analytics, cloud en services. Naar verluidt zou HP interesse hebben in VMware virtualisatiesoftware om dat aanbod te verbreden of zelfs geheel willen fuseren met VMware's moederbedrijf EMC dat storage oplossingen levert. 

WK

Partners