03-09-2013

iLOKATE: beter benutten capaciteit door slimme data

Deel dit bericht


TNO is het open innovatieprogramma iLOKATE gestart voor transportbedrijven en logistieke dienstverleners. Door op een veilige en gestructureerde wijze publieke en private data uit verschillende bronnen via een intelligent systeem te verzamelen, te verrijken en te ontsluiten kan het transport veel efficiënter, duurzamer en goedkoper. Ondernemers die aan het project meedoen, profiteren direct van de kennis van TNO en de ontwikkelde applicaties.

‘Wij mikken op enkele tientallen bedrijven die willen deelnemen’, zegt Maarten Oonk, marktmanager Mobiliteit van TNO. ‘We beginnen dit initiatief van onderaf. Geen groot systeem ontwerpen, bouwen, testen en uitrollen. Maar met individuele ondernemers in gesprek over de knelpunten die zij ervaren en hen vervolgens toepassingen bieden met direct effect. Als het systeem bij een groep bedrijven eenmaal draait met bewezen resultaten, kunnen we het verder opschalen binnen de keten.’

iLOKATE gaat zorgen voor het slimmer organiseren van transport van lading over de verschillende modaliteiten weg, spoor en water. Daardoor bespaart de ondernemer geld, verbetert de doorstroming op de weg en neemt de betrouwbaarheid van de levering toe. Besparingen kunnen liggen in het voorkomen van onnodige transportbewegingen, het verminderen van verborgen kosten zoals wachten tot aan het verminderen van administratieve lasten. In een sector waar de marges onder druk staan zet dat flink zoden aan de dijk.

Smart corridor
iLOKATE moet een aansprekend voorbeeld worden van wat TNO een smart corridor noemt: een intelligente schakel tussen hubs waar stromen goederen en mensen samenkomen en die samen zorgen voor het beter benutten van de infrastructuur. Het project is in eerste instantie gericht op het slim maken van de corridor Rotterdam-Venlo. Aan beide kanten zijn veel transport- en logistieke bedrijven en worden vele soorten goederen over de drie modaliteiten vervoerd. TNO is in gesprek met ondernemers en partijen als Connekt, Rijkswaterstaat en Greenport Venlo om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren en aansluiting te zoeken bij al lopende initiatieven. ‘De kern van het verhaal is uitwisseling van informatie tussen bedrijven. De inschatting is dat 30% van alle lege containerritten in Nederland door het slim combineren van data zijn te vermijden. Dat levert de ondernemers veel geld op. Je moet dus partners vinden in de keten die daar een nuttige bestemming voor hebben. Daar gaat iLOKATE voor zorgen.’

Data verrijken en ontsluiten 
Hart van het systeem is een ICT-platform. Hier komen data van publieke en private partijen samen. TNO onderzoekt welke data er beschikbaar zijn, hoe deze te waarderen, te verrijken en op een uniforme manier te ontsluiten. Daarbij kijkt TNO nadrukkelijk naar beveiliging van het dataverkeer en naar de privacy. Ook ontwikkelt TNO toepassingen waardoor de bedrijven de data snel en efficiënt kunnen gebruiken. ‘We koppelen openbare gegevens over routes, reistijden of het weer voor de drie modaliteiten aan gegevens die de bedrijven ter beschikking stellen. De deelnemende bedrijven voeden het systeem met hun operationele informatie. Wij zorgen ervoor dat die uitsluitend bij rechthebbende partijen terecht komt. Het resultaat is dat samenwerkende bedrijven sneller en beter van elkaars capaciteit gebruik maken. Ook zal de verdeling van het transport over weg, water en spoor voor de bedrijven zelf en voor het geheel veel logischer worden waardoor de doorstroming verbetert. Winst op vele fronten’.

 

Partners