10-11-2014

Smartbandjes ontketenen een revolutie in de gezondheidszorg

Deel dit bericht

Ze worden in rap tempo populair, maar de markt beseft nog amper wat de impact is. Het fenomeen smartband (slimme band) verovert de markt. Samen met de smartphone vormen ze een dagelijks monitor over het functioneren van het menselijk lichaam en de manier waarop we met ons lichaam om gaan. Het meten en loggen is helemaal geautomatiseerd en levert grote hoeveelheden waardevolle data op.

De kennis van de gezondheidszorg wordt nu vergroot doordat informatiebronnen geïntegreerd worden, die in de gezondheidsindustrie niet beschikbaar waren. Niet alleen is de diagnose veel beter, de documentatie gaat er ook op vooruit. Een patient die in het ziekenhuis ligt wordt regelmatig door artsen en verplegers beoordeeld en de feiten worden met pen en papier vastgelegd, ook als ze later in een elektronisch onattenten dossier verdwijnen. Dankzij de IT industrie, waar partijen zoals IBM en Apple nu het voortouw nemen, komt de digitaliseren verder op gang. De informatie vanuit de massa bewijst ook hypotheses en maakt veranderingen in gedrag zichtbaar. Oorzaak en gevolg wordt heel zichtbaar.

Patiënten (klanten) weten nu zeer gedetailleerd hoe ze leven (de voedselinname, de beweging en de belangrijkste parameters zoals gewicht, bloeddruk, hartfrequentie en gelopen afstand) en deze feiten zijn perfect gedocumenteerd. De arts die vroeger de kennis in zijn hoofd had en deelde met zijn collega’s, wordt nu geconfronteerd met een IT industrie die controleert of zijn diagnose klopt. Dat verhoogt de kwaliteit.

Dankzij de IT kunnen de kosten omlaag, zelfs nu de mensen ouder worden. Het opnemen in een ziekenhuis is zeer 1990 stelde: Martin Ingvar, professor bij het departement voor neurowetenschappen van de medische universiteit Karolinska instituut tijdens het Ericsson Business Innovation Forum in Stockholm." De diagnose wordt in het IT systeem gedaan en de gebruiker ziet direct waar hij tekortschiet of welk gedrag een negatieve impact heeft op zijn gezondheid. Meest storend blijft dat veel meer tijd en geld wordt gebruikt voor het oplossen van bekende gezondheidsproblemen, terwijl de echte oplossingen zoals bewegen, gezonder eten en ontstressen voor het oprapen liggen. We worden betaald voor activiteiten die ons ongezond maken, en hebben geen tijd of geld over voor de gezonde dingen", aldus Martin Ingvar. De smartbandjes maken dit overduidelijk en ontketen de revolutie die nu gaat beginnen.

Door: Hans Steeman

Partners