Toen logistieke software nogeen noviteit was, waren transport management systemen (TMS) en warehouse management systemen (WMS) baanbrekende ontwikkelingen. Ze maakten het voor logistieke dienstverleners mogelijk veel tijd, moeite en kosten te besparen, oplopend van tienduizenden tot miljoenen euro’s.
Tegenwoordig zijn we gewend zo veel te horen over de voordelen van TMS- en WMS-software dat we er bijna doof voor zijn geworden. Volgens logistieke software leveranciers kan elk TMS-systeem een zending plannen op een rit en elk WMS-systeem kan inkomende, aanvullende en uitgaande bewegingen van goederen verwerken. Veel logistieke professionals vinden dit soort systemen echter ouderwets en gemeengoed geworden, maar nog belangrijker is dat veel logistieke softwareleveranciersdezelfde mening delen.
Is data de toekomst?
Een decennium geleden was het meest gebruikte technologische platform voor corporate IT-systemen‘characterbased’ en de snelheid van gegevensinvoer het belangrijkste criterium. Hoe intuïtief was het orderinvoersysteem? Hoeveel training zouden medewerkers nodig hebben om het te gebruiken?
Tegenwoordig ligt de focus nauwelijks meer op de snelheid van invoer, maar op de snelheid van handelen. Er is een overgang geweest van registratiesystemen - waarbij de configuratie hard gecodeerd en centraal is opgeslagen -naar een meer flexibel directief systeem dat veel dynamischer met data omgaat dankzij vloeiende workflows. Logistieke spelers focussen zich momenteel niet op de wijze van data-invoer, maar op de toegevoegde waarde die door succesvolle integratie van systemen en het delen van data in de logistieke keten bereikt kan worden.
Op welke gebieden kan integratie de winstmarges verhogen?
Er zijn twee fundamentele benaderingen voor het integreren van data in organisaties:
Met de traditionele aanpak wordt integratie vaak gezien als kostbaar vanwege verschillende interpretaties tussen supply chain-partners. Wanneer er geen gezamenlijke terminologie is bepaald, kan data mapping een moeilijk proces zijn om er zeker van te zijn dat alle partijen hetzelfde bedoelen en dezelfde definities gebruiken. De kwaliteit van de data is vaak slecht en incompleet ener wordt geen rekening gehouden met de behoeften van de volgende links in de supply chain.
Maar zelfs als we deze problemen op kunnen lossen blijft er nog één vraag over. Voor opslagruimte wordt een prijs berekend per vierkante meter. Voor personeel wordt een uurloon vastgesteld. Voor trucks worden de kosten per kilometer berekend. Maar wat is een goed bedrijfsmodel voor het verstrekken van supply chain-data?
Het kan zijn dat de markt zelf initieert en samenwerkt om een prijs vast te stellen per verzonden data. Dit ‘altruïsme’ heeft vaak wel een bijbedoeling: organisaties verdienen meer met goede samenwerking. Daarnaast maakt goedesamenwerking tussen supply chain-partners integratie een stuk eenvoudiger en minder arbeidsintensief.
De voordelen van kwalitatief hoogwaardige data-uitwisseling
Goede planning en uitwisseling van kwalitatief hoogwaardige dataleidt tot directe voordelen op de volgende gebieden:
Logistieke dienstverleners die dit op orde hebben, zijn zonder twijfel competitiever, kunnen sneller inspringen op veranderingen en beter presteren tegenover de overeengekomen service levels.
Wat houdt ons tegen?
Data-uitwisseling is tegenwoordig de norm, kijk naar het social media-gebruik onder de bevolking en ook steeds meer door organisaties. Wat houdt ons dan precies tegen in het uitwisselen van master data binnen de supply chain?
Er is nog steedsveel angst voor het uitwisselen van data, of het opslaan en ingeven van data in de cloudom verschillende redenen:
Wat is de toekomst voor supply chain data-integratie?
Organisaties die weerstandwegnemen en een transparant en goed prijsmodel ontwikkelen voor de kosten van de uitwisseling van supply chain-data zien een zonnige toekomst tegemoet. Hoewel het ook een commerciële derde partij kan zijn die de mogelijkheden van data as a service ziet en inzet.
De kans is groot dat in vijf tot tien jaar supply chain execution-systemen zoals TMS/WMS misschien wel worden geleverd, maar dan zonder een handleiding voor orderinvoer,als gevolg van de samenwerking tussen supply chain-partners die het nutteloos heeft gemaakt.
Gerry Daalhuisen is Global Solution Manager bij Kewill Logistics
14 en 15 mei 2025 Organisaties hebben behoefte aan data science, selfservice BI, embedded BI, edge analytics en klantgedreven BI. Vaak is het dan ook tijd voor een nieuwe, toekomstbestendige data-architectuur. Dit tweedaagse seminar geeft antwoord op...
19 t/m 21 mei 2025Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde trainer Lawrence Corr over het modelleren Datawarehouse / BI systemen op basis van dimensioneel modelleren. De workshop wordt ondersteund met vele oefeningen en praktij...
20 en 21 mei 2025 Deze 2-daagse cursus is ontworpen om dataprofessionals te voorzien van de kennis en praktische vaardigheden die nodig zijn om Knowledge Graphs en Large Language Models (LLM's) te integreren in hun workflows voor datamodelleri...
22 mei 2025 Workshop met BPM-specialist Christian Gijsels over AI-Gedreven Business Analyse met ChatGPT. Kunstmatige Intelligentie, ongetwijfeld een van de meest baanbrekende technologieën tot nu toe, opent nieuwe deuren voor analisten met innovatie...
17 t/m 19 november 2025 De DAMA DMBoK2 beschrijft 11 disciplines van Data Management, waarbij Data Governance centraal staat. De Certified Data Management Professional (CDMP) certificatie biedt een traject voor het inleidende niveau (Associate) tot...
Alleen als In-house beschikbaar Het Logical Data Warehouse, een door Gartner geïntroduceerde architectuur, is gebaseerd op een ontkoppeling van rapportage en analyse enerzijds en gegevensbronnen anderzijds. Een flexibelere architectuur waarbij snell...
Deel dit bericht