19-12-2013

Succesvol MKB organisatie zet CIO vooral in als Chief Innovation Officer

Deel dit bericht

 

In succesvolle MKB-bedrijven wordt vaak een andere invulling gegeven aan de rol van de Chief Information Officer dan in bedrijven die het minder goed doen. Bij veel middelgrote bedrijven met een stevige groeiverwachting is de CIO geen leidinggevend afdelingsmanager, maar een technologie-expert die over innovatieve IT adviseert. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van SAP Nederland is uitgevoerd onder ruim tweehonderd Nederlandse bedrijven.

Middelgrote bedrijven die voor het komende jaar een groeiverwachting hebben van meer dan 5 procent - ofwel snelle groeiers - letten bij hun beslissingsproces met betrekking tot nieuwe technologie veel meer op de business bijdrage van technologie dan op de prijs ervan. Bijna 22 procent van de snelle groeiers geeft de innovatieve mogelijkheden van nieuwe technologie als belangrijkste overweging tot aanschaf aan. Dit percentage ligt bij bedrijven die volgend jaar een krimp verwachten op 6 procent. Zij kijken bij het aanschaffen van ICT-oplossingen vooral naar de prijs hiervan.

De andere benadering die groeiende bedrijven hierbij hanteren, hangt sterk samen met een opmerkelijk verschil tussen succesvolle en minder succesvolle bedrijven: de rol die de CIO in de besluitvormingsprocedure rond nieuwe technologie inneemt. Bij 23 procent van de bedrijven met een groeiverwachting blijkt de CIO zeer nauw betrokken bij het identificeren en het inbrengen van nieuwe technologie; activiteiten die bij andere bedrijven vaak worden gedelegeerd aan managers op een lager niveau in de organisatie.

CIO als technologisch adviseur

Marcel Groenenboom (foto), Director General Business & Channels bij SAP Nederland spreekt in dit verband over de CIO als Chief Innovation Officer: “Ons onderzoek toont aan dat de rol van de CIO in succesvolle bedrijven is verschoven. Voorheen ging het om een manager die leiding gaf aan de IT-afdeling. Tegenwoordig zie je in steeds meer organisaties dat de CIO als innovatie adviseur optreedt. In die rol geeft hij op strategisch niveau aan welke innovatieve IT-toepassingen voor het optimaliseren van productie, omzet en winst zorgen. Met name succesvolle bedrijven zetten de CIO steeds meer in als Chief Innovation Officer. Het gaat daarbij om een nieuwe rol waar Nederlandse CIO’s prima invulling aan blijken te geven.”

Horizon verbreden

Overigens valt op dat bij succesvolle MKB-bedrijven de CIO in zijn nieuwe rol niet alleen samenwerkt met interne business managers, maar ook met externe partijen. Groenenboom: “Voor het identificeren en implementeren van innovatieve IT-oplossingen blijken CIO’s in de rol van innovatie adviseur vooral samen te werken met cloud- en SaaS-leveranciers, brancheorganisaties en instellingen op het gebied van hoger onderwijs. Dit is een belangrijk verschil met bedrijven die minder succesvol zijn. Hun CIO’s zoeken vooral samenwerking met bestaande ketenpartners. Het zou voor deze MKB-bedrijven waarschijnlijk goed zijn als deze CIO’s hun horizon verbreden.”

Verschillen per branche

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de omslag in het denken over de rol van de CIO in verschillende sectoren in een ander tempo plaatsvindt. Zo spelen CIO’s in de industrie inmiddels een belangrijkere rol in het beslissingsproces rond nieuwe IT dan hun collega’s in bijvoorbeeld de gezondheidsketen. Een mogelijke reden hiervoor kan de hiërarchische bedrijfscultuur in de industrie zijn, waardoor de CIO in deze sector van oudsher al een prominentere rol speelt. De gezondheidsketen wordt gekenmerkt door een beperkter vermogen tot verandering, ook als het om de introductie van innovatieve technologie gaat. In dat kader speelde de CIO in deze sector dus toch al een wat beperkte rol.

 

Tags:

MKB

Partners