08-02-2019

Brightlands coördineert Europees blockchainproject

Deel dit bericht

Het Europese project Blockstart helpt het MKB om concurrentieposities te versterken door inzet van blockchain-technologie. Het Blockstart-project wordt gecoördineerd door het in Heerlen gevestigde Brightlands Smart Services Campus.

Blockstart richt zich op bedrijven die actief zijn op het gebied van gezondheid, logistiek en agrifood, waardoor ze blockchain kunnen gebruiken om de veiligheid en efficiëntie in hun werk te vergroten als het gaat om databescherming, tracking en facturering. Het drie en een half jaar durende project zal worden ondersteund door Interreg Northwest Europe en heeft een budget van vijf miljoen euro ter beschikking.

Oplossingen voor sectoren
Veel kleine en middelgrote bedrijven vinden het moeilijk om aan de slag te gaan met nieuwe technologieën, omdat de schaal van het MKB vaak te klein is. Het Blockstart-project is ontworpen om dit voor het MKB mogelijk te maken. Door samenwerking vormen de partners een internationaal ecosysteem van bedrijfsnetwerken, incubators en blockchain-experts. Zij zullen de grootste uitdagingen identificeren en aangaan op het gebied van gezondheid, logistiek en agrifood. Dit ecosysteem biedt vervolgens bedrijfsondersteuning, netwerkmogelijkheden en een testomgeving. Datatransacties via blockchain kunnen worden gebruikt bij de uitwisseling van medische informatie of bij het bewaken van goederen in het transport of bij het traceren van de herkomst van voedselproducten.

Kennisinfrastructuur in Limburg
Volgens Joost van den Akker, plaatsvervanger voor Economische Zaken en Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg, is het feit dat de Brightlands-campus in Heerlen dit project voor Europa coördineert, een bevestiging dat de kennisinfrastructuur in Limburg groeit en sterker wordt en dit ook internationaal wordt opgemerkt.
Peter Verkoulen, CEO van de Brightlands Smart Services Campus: "Dit Europese project is optimaal afgestemd op ons campus-ecosysteem, waar ondernemers, wetenschappers en studenten werken aan slimme diensten die de kwaliteit van leven moeten verbeteren. We zijn betrokken bij dit project met toonaangevende partijen uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In Nederland maken we deel uit van de Nederlandse Blockchain Coalitie. Dit project zal ons helpen onze positie in het Nederlandse ecosysteem en de rol van Nederland binnen de Europese blockchainsector te versterken. Ik zou een oproep willen doen aan MKB-bedrijven uit binnen- en buitenland die geïnteresseerd zijn in het Blockstart-project om contact op te nemen met de MKB-balie op de Campus”, aldus Verkoulen.

Meer informatie: Brightlands

Tags:

Blockchain, MKB

Company:

Brightlands

Partners