29-04-2014

Visma Group Holdings wijzigt aandeelhoudersstructuur

Deel dit bericht


Visma Group Holdings, de overkoepelende onderneming waar onder andere het Noorse Visma Software onder valt, maakt een wijziging van zijn aandeelhoudersstructuur bekend. De waarde van de grootste leverancier van zakelijke software en diensten van Scandinavië wordt hiermee geschat op 21 miljard Noorse kronen, zo'n 31.79 miljard euro. Dit meldt Øystein Moan (foto), CEO van Visma.

Het nieuwe aandeelhoudersbestand omvat de private equity-bedrijven Kohlberg Kravis Roberts (KKR), HgCapital en Cinven als co-leadinvesteerders met ieder een gelijkwaardige deelname. Daarnaast participeren Scandinavische institutionele beleggers zoals Ilmarinen, de Finse pensioenverzekeraar, en Storebrand, de grootste Noorse leverancier van levens- en pensioenverzekeringen, in samenwerking met private equity-bedrijven. Ten slotte neemt ook het management van Visma, waaronder meer dan 200 managers, plaats in het aandeelhoudersbestand.

Private equity

KKR, de voormalige grootaandeelhouder van Visma, zal zijn deelname van 76% terugbrengen, maar met 31,3% nog altijd een belangrijk aandeel in het bedrijf houden. HgCapital, dat momenteel 16% van de aandelen in het bezit heeft, zal deze van de hand doen, maar de opbrengsten herinvesteren via een nieuw fonds. Het aandeel van HgCapital zal daarmee uitkomen op 31,3%. HgCapital en KKR zullen samenwerken met de nieuwe investeerder Cinven, die eveneens een deelname van 31,3% in handen krijgt. Het management van Visma wordt eigenaar van 6% van de bedrijfsaandelen. Verschillende Scandinavische investeerders zullen samen met private equity-bedrijven in Visma investeren.


Deze transacties brengen geen veranderingen teweeg in de managementstructuur of bedrijfsstrategie van Visma. De nieuwe aandeelhouders willen dat Visma zijn huidige strategische koers blijft varen en zijn snelle groei voortzet. De strategie van Visma zal in het teken blijven staan van kwalitatief hoogwaardige producten en diensten, professionele klantenservice en cloud-diensten die de bedrijfsefficiëntie van klanten vergroten, aldus Øystein Moan.

Tags:

Financieel

Partners