20-10-2016

T-Mobile Nederland activeert IoT-netwerk

Deel dit bericht

T-Mobile Nederland activeert deze week haar Internet of Things-netwerk. Dit is wereldwijd de eerste grootschalige uitrol van een IoT-netwerk op basis van NarrowBand-IoT (NB-IoT).

NB-IoT wordt gezien als de internationale standaard voor IoT-netwerken waarmee ‘things’ heel efficiënt kunnen communiceren. Hierdoor kan bijvoorbeeld een sensor op een batterij jarenlang informatie doorgeven, ook op lastig te bereiken plaatsen. Vanaf volgende week zal het NB-IoT-netwerk beschikbaar zijn in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en de omgeving Schiphol. In november volgen meer locaties en in de loop van 2017 wordt het netwerk landelijk uitgerold.

Stappen zetten
T-Mobile gaat samen met klanten en partners de komende periode verder ontdekken wat IoT voor hen kan betekenen, waarbij interessante toepassingen direct op het nieuwe netwerk getest kunnen worden. Itho Daalderop, Dual Inventive en Smartsensors behoren tot de eerste groep bedrijven die hun IoT-toepassing met NB-IoT gaan testen.
Volgens Michiel Huisken, bij T-Mobile Nederland verantwoordelijk voor IoT, moet IoT voor iedereen toegankelijk worden. “De markt is op het punt gekomen dat ‘praten over technologie’ verschuift naar ‘daadwerkelijk stappen zetten’. Wij zijn trots dat T-Mobile de eerste partij is waarmee klanten daadwerkelijk kunnen gaan testen op een NB-IoT-netwerk. Er zijn veel partijen die daarop hebben gewacht, want als IoT jouw business is, dan is dit de standaard waarop je wilt bouwen.”

IoT-standaard
NB-IoT is een zogenaamde Low Power Wide Area-techniek die op een efficiënte wijze sensoren met het internet verbindt. De kosten van de hardware en het stroomverbruik zijn laag, terwijl de kracht van het signaal tot tien keer zo sterk is als dat van GSM. Hierdoor is de techniek vrijwel overal en langdurig inzetbaar.
In juni van dit jaar is NB-IoT door de 3GPP goedgekeurd als de standaard voor IoT op mobiele netwerken. Deze standaard is tot stand gekomen in samenwerking met twintig vooraanstaande partijen die wereldwijd actief zijn, waaronder Deutsche Telekom en Huawei. Hierdoor zal NB-IoT naar verwachting in snel tempo wereldwijd worden uitgerold.

Testen
Iedereen met concrete plannen die wil testen op het eerste NB-IoT-netwerk van Nederland, kan zich vanaf 20 oktober via iot.t-mobile.nl aanmelden.

Company:

T-Mobile

Partners