20-11-2023

DigiCert onthult voorspellingen digitaal vertrouwen in 2024

Deel dit bericht

DigiCert heeft strategische voorspellingen voor 2024 bekend gemaakt, waarin de belangrijkste trends op het gebied van digitaal vertrouwen voor het komende jaar staan vermeld.

Deze voorspellingen benadrukken het toenemende belang van vertrouwen in content, software supply chains en apparaten, de noodzaak om plannen te maken voor de transitie naar kwantumveilige cryptografie en de opkomende rol van de Chief Digital Trust Officer bij het koppelen van vertrouwensinvesteringen aan zakelijke doelstellingen en resultaten.

“In 2024 zullen we tektonische verschuivingen in cybersecurity zien door de impact van kunstmatige intelligentie op het aanpassingsvermogen en de snelheid van cyberaanvallen, en op de identiteit en herkomst”, zegt DEO Amit Sinha van DigiCert. “Dit gebeurt tevens in een tijd waarin bedrijven hun cryptografie beginnen over te zetten naar kwantumveilige algoritmen. Het samenvallen van deze twee trends maakt diepere investeringen in vertrouwen een noodzaak om de interacties met content, software en apparaten in het bedrijfsleven en in ons persoonlijke leven veilig te stellen.”

Voorspelling 1: Senior managers zullen meer kennis krijgen over post-kwantumcomputing en bedrijven gaan hun investeringen versnellen
Uit een recent onderzoek van het Ponemon Institute naar PQC bleek dat, hoewel de meeste IT-leiders zich zorgen maken over het risico van ‘oogst nu, decodeer later’ cyberaanvallen, business managers zich amper bewust zijn van de huidige implicaties van quantum computing. Het bracht ook aan het licht dat het bij de meerderheid van de organisaties ontbreekt aan duidelijkheid over eigenaarschap, budget en strategie voor de PQC-voorbereiding. In 2024 gaan opleiding- en planningsactiviteiten de investeringen op dit gebied versnellen.

Voorspelling 2: Identiteit en herkomst worden de basis voor authenticiteit van content
De verkiezingen in de Verenigde Staten zullen deze kwestie centraal stellen. Geverifieerde identiteit zal de basis worden van hoe we de bron en authenticiteit van content kunnen vertrouwen. Bedrijven zullen manieren gaan onderzoeken waarop de digitale identiteit eenmalig kan worden vastgesteld, zonder dat er elke keer dat deze wordt toegepast extra controles van bewijzen nodig zijn.

Voorspelling 3: Software supply chains gaan vertrouwen toevoegen aan bouwstenen: inspecteren voor ondertekening, pakketten controleren, transparantie bieden in Software Bill of Materials (SBOM)
De software supply chain wordt robuuster, met inspecties op meerdere leveringspunten. De samenstelling van embedded software zal transparanter worden met de toenemende acceptatie van softwarestuklijsten.

Voorspelling 4: IoT-vertrouwen gaat gebruiksscenario's mogelijk maken, zoals EV-opladers en medische apparaten
Apparatuur wordt vaker beveiligd met identiteits- en operationele controles om de authenticiteit te bevestigen. Hierdoor kunnen mensen communiceren met allerlei apparaten die hun dagelijkse activiteiten ondersteunen, in de wetenschap dat informatie veilig is en dat apparaten bestand zijn tegen manipulatie.

Voorspelling 5: De Chief Digital Trust Officer wordt een belangrijke lid van de directie
Chief Digital Trust Officers zullen steeds meer een plaats aan de directietafel krijgen, waarbij ze digitale vertrouwensinvesteringen en -strategie zullen koppelen aan de gewenste bedrijfsresultaten. Dit zal een fundamenteel onderdeel worden van de veerkracht van het bedrijf en het behouden van klanten.

Voorspelling 6: Zero trust wordt een toenemende architectuur, gebaseerd op digitaal vertrouwen
‘Vertrouw nooit, verifieer altijd’-architecturen zullen alomtegenwoordig worden via informatietechnologie, productbeveiliging en consumentenecosystemen. Ze gaan ook netwerken en VPN’s vervangen die voorheen impliciet vertrouwen aan hun gebruikers boden. Het gebruik van certificaat-gebaseerde authenticatie om identiteit, integriteit en encryptie te leveren aan applicatie- en data-interacties zal blijven groeien.

Partners