11-04-2024

Databricks brengt Generatieve AI naar de energiesector

Deel dit bericht

Databricks heeft het Data Intelligence Platform for Energy aangekondigd dat de kracht van AI naar de energiesector brengt. Het Data Intelligence Platform for Energy is gebouwd op een open lakehouse-architectuur en stelt bedrijven in staat om grote hoeveelheden data te benutten en generatieve AI-toepassingen te ontwikkelen zonder dat dit ten koste gaat van dataprivacy of intellectueel eigendom.

Energiebedrijven krijgen hiermee realtime inzicht in hun activiteiten zodat ze kunnen inzetten op preventief onderhoud, vermindering van uitvaltijden, nauwkeurigere voorspelling van energieproductie en een efficiëntere en duurzamere bedrijfsvoering.

Met het Data Intelligence Platform for Energy kunnen klanten organisatiebreed toegang bieden tot bedrijfsdata over onder meer activa, bedrijfsvoering, milieu-impact en klanten, zodat zij hun energie-infrastructuur kunnen verbeteren en volatiliteit kunnen beperken.

Mogelijkheden
Databricks levert een open en flexibel data en AI platform. Het Data Intelligence Platform for Energy maakt het door krachtige tools en partners mogelijk voor klanten in de energiesector om sectorspecifieke uitdagingen het hoofd te bieden, waaronder:
• Real-time beheer en onderhoud van activa: Organisaties kunnen enorme hoeveelheden sensordata van activa – zoals windturbines, netwerken, pijpleidingen en machines – verzamelen, analyseren en visualiseren om prestaties in realtime te bewaken en te optimaliseren, uitval te verminderen en de algehele operationele efficiëntie te verbeteren.
• Accurate en efficiënte forecasting van duurzame opwekking: Met behulp van machine learning-gedreven forecasting kunnen klanten onzekerheid rond de elektriciteitsopwekking uit zon, wind en hydro minimaliseren. Door weersvoorspellingen, prestatiedata, prijstrends en vraagprognoses te integreren op een platform kan de energiesector de vraag nauwkeuriger beheren en de toewijzing van middelen verbeteren om hun winstgevendheid in een volatiele markt te maximaliseren.
• Een proactieve en toekomstgerichte benadering voor netoptimalisatie: Met de inzet van Advanced Metering Infrastructure (AMI) kunnen onder andere netbeheerders geavanceerde analyses en voorspellende modellen inzetten om real-time inzicht te krijgen in netwerkomstandigheden. Het Data Intelligence Platform for Energy stelt hen daarbij in staat om de netbelasting beter te voorspellen, uitval te voorspellen en vraag en aanbod in balans te brengen. Dit beperkt transmissieverliezen en verbetert de algehele betrouwbaarheid en veerkracht van het netwerk.

Kant-en-klare data en AI-oplossingen
Het Data Intelligence Platform for Energy biedt kant-en-klare bouwstenen die ontworpen zijn om het analyseproces op te starten en blauwdrukken te bieden die organisaties helpen kritieke en waardevolle uitdagingen in de sector aan te pakken. Populaire data-oplossingen voor klanten in de energiesector zijn onder andere:
• LLMs for Knowledge Base Q&A Agents: Bouw eenvoudig een LLM-gestuurde chatbot met Databricks die is getraind met branchespecifieke context en eigen bedrijfsdata, zodat bedrijven een sterkere, gepersonaliseerde ervaring kunnen bieden.
• IoT Predictive Maintenance: Verwerk realtime Industrial Internet of Things-data van veldapparatuur en voer complexe tijdreeksverwerkingen uit om uptime te maximaliseren en onderhoudskosten te minimaliseren.
• Digital Twins: Verwerk realtime data uit live-apparatuur, vergaar inzichten op grote schaal en lever deze vervolgens aan meerdere downstream-applicaties voor datagedreven besluitvorming.
• Wind Turbine Predictive Maintenance: Analyseer de productie van windparken en voorspel defecten via een combinatie van AI/ML en branchespecifieke modellen.
• Grid-Edge Analytics: Optimaliseer de prestaties van energienetten en voorkom storingen door data van verschillende IoT-apparaten te verzamelen en een model te trainen om snel fouten en afwijkingen op te sporen en te adresseren.
• Real Time Data Ingestion Platform (RTDIP): Optimalisatie, monitoring, forecasting, voorspellende analyses en digital twins met een cloud-native open source framework dat is gericht op datastandaardisatie en interoperabiliteit.

Partners