11-04-2016

Oracle introduceert Exadata X6 Database Machine

Deel dit bericht

Oracle introduceert de Oracle Exadata X6 Database Machine die zorgt voor hogere prestaties, grotere capaciteit en betere beschikbaarheid zonder extra kosten. De oplossing biedt een scherpe prijs-prestatieverhouding voor online transaction processing (OLTP), analytics en geconsolideerde databaseworkloads.

Oracle Exadata X6 beschikt over de nieuwste, snelle Intel Xeon-processors, InfiniBand-verbindingen, scale-out Oracle Exadata Storage Servers met all-flash- of disk-en-flash-storage, en Storage Server Software. Oracle Exadata kwam in 2008 op de markt en heeft sindsdien veel betekend voor de integratie van hardware, software en cloud.

Oracle Exadata X6 is het eerste en enige databaseplatform dat 3D V-NAND-flash combineert met database-inzicht in storage. Zo is doorvoer van gedeelde flash bijna op DRAM-niveau te bereiken, namelijk meer dan 300 gigabyte per seconde aan datadoorvoer per rack. Dat is tien keer sneller dan bij all-flash storage arrays van concurrenten. Deze in-memory-performance is mogelijk tegen een tiende van de kosten van alleen op in-memory gerichte platforms.

Oracle Exadata overschrijdt de petabytegrens

Er zijn twee varianten van Oracle Exadata X6 beschikbaar: de High-Capacity- en de Extreme Flash-variant. De eerste maakt gebruik van met helium gevulde disks van acht terabyte (TB). Zo is meer dan 1,3 petabyte aan diskcapaciteit per rack te creëren. Daarnaast zorgt de geïntegreerde, slimme flashcachemogelijkheid voor de prestaties van flash met de betaalbaarheid van diskcapaciteit.

De Extreme Flash-variant (all-flash) levert ongeveer 358 TB aan NVMe (non-volatile memory express) flash per rack. Oracle Exadata is op te schalen tot meer dan zes petabyte aan flash met meerdere racks.

De Hybrid Columnar Compression-technologie van Oracle Exadata kan de storagecapaciteit vergroten met gemiddeld een factor 10, wat zorgt voor een betere prijscapaciteit voor grote datawarehouses en geconsolideerde databaseworkloads.

Realtime OLTP

Het schalen van OLTP werd tot nu toe altijd beperkt door willekeurige I/O-bottlenecks. Oracle Exadata X6 behaalt echter meer dan 5,6 miljoen I/O-verwerkingen per seconde per rack. Een andere beperking voor OLTP-performance was eerder servercoördinatie tussen nodes. Nieuwe, op Oracle Exadata InfiniBand gebaseerde algoritmes, zoals het Direct-to-Wire-protocol en Smart Fusion Block Transfers, zorgen dat de snelheid van OLTP-messaging verhoogd wordt met een factor van drie.

Exadata in de cloud

Oracle Exadata X6 is niet alleen on-premise in te zetten, maar ook te gebruiken via de Oracle Database Exadata Cloud Service. Experts van Oracle implementeren en beheren deze dienst. De dienst biedt alle kenmerken en opties van de Oracle Database Enterprise Edition en is beschikbaar op basis van gebruik of als abonnement.

Oracle introduceerde onlangs ook Oracle Cloud at Customer waarmee klanten Oracle Cloud-diensten op hun eigen locatie kunnen draaien. Alle Oracle Database Cloud Services, waaronder de Oracle Exadata Database Cloud Service, zijn beschikbaar via deze oplossing.

Juan Loaiza, senior vice president Systems Technologies van Oracle: “Vier van de vijf grootste banken, telecombedrijven en retailers ter wereld gebruiken Oracle Exadata, omdat deze oplossing ze betere OLTP, analytics en gemengde workloads levert. De nieuwe Oracle Exadata X6 zorgt voor flashperformance die niet onderdoet voor DRAM-performance, en voor snellere en betrouwbaarder OLTP. Dezelfde Oracle Exadata-technologie is nu beschikbaar als clouddienst.”

Tags:

Databases

Company:

Oracle

Partners