08-09-2020

Cloud Database Systemen: een vergelijking

Deel dit bericht

Tijdens de DW & BI Summit vond op 3 juli een paneldiscussie plaats over Cloud Database Systemen. Onder leiding van dagvoorzitter Rick van der Lans, onafhankelijk analist bij R20/Consultancy, gaven Antoine Stelma (Lead Data Architect bij Connected Data Group), Jeroen Vermunt (Sr. Manager data governance bij ASML), Chris van Huis (Pre Sales Manager Benelux bij Snowflake) en Rogier Werschkull (onafhankelijk Cloud Data Warehouse Architect) hun mening over de overeenkomsten en verschillen tussen de nieuwe cloudsystemen.

In een uur tijd polste Rick van der Lans hun mening aan de hand van de volgende vragen. U kunt rechtstreeks naar deze vragen 'springen' in de video als u er op klikt:

Vraag 1. De cloud maakt het mogelijk om kapitaalinvesteringen vooraf om te zetten in operationele kosten, zodat men alleen betaalt voor de capaciteit die echt is; en er nooit zorgen hoeven te zijn over capaciteitsproblemen. Daarbovenop ‘ontzorgen’ cloud database systemen in de zin dat het beheer van de database systemen en onderliggende hardware bij de cloud provider ligt. Klopt dit? Zijn dit de redenen (geen capaciteitsptoblemen en ontzorgen) voor organisaties om te switchen naar cloud databases?

Vraag 2. Is het wel noodzakelijk om te switchen. Migreren naar cloud-based SQL database, kan ook betekenen migreren naar een ander SQL-dialect. Houdt dat organisaties niet tegen?

Vraag 3. Nog steeds worden veel datawarehouse-omgevingen ontwikkeld bestaande uit een keten van databases, zoals staging area, centrale datawarehouses en datamarts. Indien er zoveel power zit in cloud databases, kunnen we die architectuur dan niet vereenvoudigen?

Vraag 4. Met de komst van big data kwam ook het concept schema-on-read. Het opslaan van data met een systeem dat de structuur niet kent. De applicaties moeten de structuur begrijpen. Is hier eigenlijk wel toekomst voor? Moet uiteindelijk voor alle data toch niet een schema gedefinieerd worden omdat de meeste analyse en BI tools een schema vereisen? Ofwel is schema-on-read een geval van uitstel van executie?

Vraag 5. Ik hoor eigenlijk steeds minder over NoSQL. Uiteraard is dit een heel heterogene groep producten. Hebben zij hun tijd (hun 5 year of fame) gehad? Of gaan ze in nichemarkten gebruikt worden en zullen de meeste nieuwe en big data systemen met SQL-databases ontwikkeld worden?

Vraag 6. Als je nu een database voor een cloud-platform moet kiezen, wat zijn dan belangrijke aspecten om te bestuderen?

Alle videointerviews van BI-Platform verschijnen ook op ons YouTube kanaal. Stay tuned en klik op de Abonneer-button.

Partners