30-12-2014

Top 10 interviews in 2014

Deel dit bericht

Dit jaar heeft het team van Executive People weer vele tientallen interviews gehouden met toonaangevende excutives. In dit overzicht de belangrijkste en populairste interviews die we dit jaar hebben geplaatst.

1. De keerzijde van de nieuwe economische realiteit: Zijn we naïeve digitale optimisten geworden?

Een appartement huren voor je vakantie doe je goedkoop bij AirBNB, een taxi bestel je voordelig via Uber. Je kinderen werken op school met een iPad, en thuis bedien je met je tablet niet alleen de thermostaat, maar ook de televisie en de verlichting. Heb je nieuwe schoenen nodig? Ook die bestel je online en laat het de volgende dag keurig thuisbezorgen. Nieuwe technologische mogelijkheden maken ons leven vaak makkelijker, leuker en in veel gevallen goedkoper.

 

2. Arnoud Klerkx, Sanoma Learning: 'Het gaat om digitale producten, niet om technologie'

In zijn vorige functie in een meer klassieke ‘CIO-rol’ was hij vooral ‘die man van de IT’. Nu is hij als een ‘Chief Digital Officer’ verantwoordelijk voor een ingrijpende digitale transformatie van de business, vanuit de Raad van Bestuur. Executive-People sprak met Arnoud Klerkx over zijn visie op technologie en de uitdagingen waar hij als Chief Business Technology Officer bij Sanoma Learning mee te maken heeft.

 

3. Jeroen Tas: 'Werk dat nu door een huisarts wordt gedaan, doet een patiënt straks zelf'

Begin dit jaar richtte Philips een nieuwe business-groep op om een toekomstbestendige visie op de gezondheidszorg uit te werken en te implementeren. Aan voormalig corporate CIO, Jeroen Tas, de taak om hier de komende jaren een succesvol bedrijfsonderdeel van te maken. "Mijn belangrijkste inbreng is een nieuw perspectief: het denken in termen van architecturen en platforms."

 

4. Pleidooi voor de Wiebes-factor en een goed fundament

Steeds meer overheden en bedrijven kiezen ervoor een CIO als commissaris of lid van de Raad van Toezicht te benoemen. Maarten Hillenaar – voormalig CIO Rijk en thans senior adviseur bij PBLQ –gaat in op de competenties van de CIO/commissaris en analyseert de verschillen en overeenkomsten tussen overheid en bedrijfsleven.

 

5. Marc Swartjes, Gartner: Geen weg terug meer voor Digitale business

Het thema van Gartner Symposium/ITXpo dit jaar is Driving digital business, een logisch vervolg op het thema vorig jaar Focus Connect Lead. Hoe zorgen CIO’s, of andere IT bestuurders ervoor dat hun organisatie daadwerkelijk businessvoordelen behaalt door de inzet van ICT? Executive People sprak hierover met Marc Swartjes, regional vice president Gartner Benelux.

 

6.Rituals: Snelle groei gefaciliteerd door ICT

Cosmeticamerk Rituals maakt een spectaculaire groei door Tien jaar geleden had de keten nog één winkel in de Amsterdamse Kalverstraat en inmiddels is Rituals te vinden in veertien landen met 350 winkels en bijna 1000 ‘shop-in-shops’. IT speelt bij deze expansie een cruciale rol. Een van de meest recente projecten is het uniformeren van alle stamdata met behulp van de Master Data Management (MDM)-software van Stibo Systems. Hiermee heeft iedereen in de organisatie altijd de beschikking over de juiste data, wat uiteindelijk leidt tot altijd de meest recente stuurinformatie.

 

7. CIO-interview: Mark Verheijen, Binck Bank

“Binck is een IT-bedrijf met een bankvergunning”, zegt CIO Mark Verheijen van Binck Bank. Alle business is IT, en deze visie wordt in praktijk gebracht door Business-IT Fusion. Dit betekent dat de eigen ontwikkelafdeling een integraal onderdeel is geworden van de business units. Hierdoor is de business zelf in staat om IT te ontwikkelen, wat onder meer de time to market voor nieuwe producten fors verkort. Executive People prak met Mark Verheijen over deze strategie.

 

8. Andre Richier, EC: 'CIO moet e-leader worden'

ICT zorgt voor banen, innovatie met ICT zorgt ervoor dat bedrijven en organisaties hun concurrenten voorblijven. Om dat te bereiken zijn mensen met de juiste vaardigheden nodig. De Europese Commissie houdt zich daarom bezig met het opstellen van e-leadership skills, die onder meer van belang zijn voor de CIO. De verantwoordelijke ambtenaar, Andre Richier, bezocht daarom dit jaar een bijeenkomst van CIONET.

 

9. 'IT liever gebruiken dan aanschaffen'

De business wordt steeds afhankelijker van IT. Technologie is in toenemende mate uitgegroeid tot een cruciale asset om de business te laten groeien. Maar hoe zet je die technologie in, en welke rol speelt de leverancier van die technologie? Over deze vragen sprak Executive People met Eugene Tuijnman, CEO van SLTN InterAccess, dat ontzorgen hoog in het vaandel heeft staan.

 

10. Video: Afscheidsinterview Thijs van Koppen

De afgelopen drie jaar heeft Thijs van Koppen als Regional Vice President Executive Programs Benelux bij Gartner het EXP-programma succesvol uitgebouwd, en afgestemd op de vragen die in deze tijd van hectische veranderingen leven bij CIO's. Eerder was hij onder meer CIO bij Robeco. Volgende maand vertrekt hij naar de Verenigde Staten, waar hij bij Gartner het EXP-programma gaat leiden in Noord- en Zuid Amerika en Japan. Tijdens het Gartner CIO Leadership Forum keek Executive People met hem terug op zijn werk in Nederland, en spraken we over de trends voor de CIO die tijdens het forum werden gepresenteerd.

Partners