30-08-2015

Continue bijscholing noodzaak in toekomstige ICT markt

Deel dit bericht

Recruitmentorganisatie Hays heeft onderzoek gedaan naar hoe de arbeidsmarkt er in 2030 uit zal zien. Het onderzoek is begin 2015 uitgevoerd onder zo’n 400 professionals werkzaam in de sectoren Oil & Gas, IT en Engineering & Technology, die naar verwachting in 2030 een belangrijk en impactvol aandeel van de arbeidsmarkt vormen. Als onderdeel van het onderzoek raadpleegde Hays futurologen voor een toekomstschets van de arbeidsmarkt in 2030 per sector en werden interviews afgenomen met specialisten uit de verschillende sectoren.

Bijscholing wordt noodzaak
Hieruit blijkt onder andere dat 90 procent van de ondervraagden bijscholing als voorwaarde zien om succesvol te blijven binnen de eigen sector. Ruim 65 procent van de professionals werkzaam in de IT verwachten namelijk dat hun sector en totaal anders uit zal zien in 2030. Door de exponentiële technologische ontwikkeling is het voor IT professionals zeer belangrijk om zich permanent te ontwikkelen en open te staan voor nieuwe ontwikkelingen, experimentatie, learning on the job en her- en bijscholing. 65 procent van de respondenten denken zelfs dat het werken in de IT sector zo gecompliceerd is in 2030 dat 24/7 bijscholing noodzakelijk is.

Huidige top IT functies
Vandaag de dag vormen de Software Developer, Embedded Software Engineer en de Tester de top 3 functies binnen de IT. Hays heeft de volgende voorspellingen voor deze drie functies:

  • Software DeveloperDe Software Developer ontwikkelt zich tot Business Developer en Solutions Developer. Door automatisering zal software het handmatige coderen overnemen van de mens. Daarmee komt een deel van het takenpakket van de huidige Software Developer te vervallen. Daarvoor in de plaats komt het onderhouden van contact en samenwerken met de business en het monitoren en begeleiden van al dan niet geautomatiseerde testtrajecten. 
  • Embedded Software EngineerOok hier wordt het standaard programmeerwerk op den duur overgenomen door robots. De hardware zal nog wel door engineers worden ontworpen. De Embedded Software Engineer zal meer in contact treden met de business en een allround, brugfunctie bekleden. Hij/zij wordt Business Engineer.
  • TesterDe tester pur sang zal langzaam van de arbeidsmarkt verdwijnen. Het testen wordt overgenomen door de developers die een meer allround functie vervullen. Een deel van het testen wordt geautomatiseerd.

De banen van de toekomst
Daarnaast heeft Hays de volgende 3 functies benoemd die in de toekomst de meest belangrijkste rol zullen spelen:

  • Security Auditor/Security Business Analist/ Cybercrime Solution Engineer: Het beveiligen van (big) data neemt een prominente rol in binnen de toekomstige IT-sector. Daaraan gerelateerde functies zoals– Security Auditor, Security Business Analist, Cybercrime Solution Engineer–zullen de komende jaren in hoeveelheid toenemen en qua inhoud steeds specialistischer worden.
  • BI/DWH Reporting Analyst: Bedrijven verzamelen enorme hoeveelheden data en hebben 24/7 toegang nodig tot specifieke informatie, bijvoorbeeld voor het gronden van managementbeslissingen en het succesvol voeren van marketing & sales campagnes. Daarbij passen functies zoast BI/DWH Reporting Analyst.
  • Cloud Specialist/Systeembeheerder Cloud: Met de afname van hardware en de toename van cloud oplossingen zien we een verschuiving van hardware beheerders naar cloud beheerders, oftewel de Cloud Specialist/ Systeembeheerder Cloud.

  24/7 bijscholing nodig

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Company:

Hays

Partners