14-08-2015

Groei aantal banen en positief ondernemersvertrouwen

Deel dit bericht

Het CBS heeft meerdere rapporten gepubliceerd over de Nederlandse economie tot en met het derde kwartaal van 2015. Er werd een groter ondernemersvertrouwen geconstateerd, een toename in winst en een groei in het aantal banen en vacatures ten opzichte van het vorige jaar.

Positieve conjunctuurgegevens
Uit de conjunctuurenquête is een economische vooruitgang te zien bij bedrijven in de ICT sector. In de IT- en informatiedienstverlening is zowel in winstgevendheid als in personeelssterkte een duidelijke verbetering te zien ten opzichte van 2014. 

Positief ondernemersvertrouwen
Hoewel in de detailhandel, de verhuur van en handel in onroerend goed en in de informatie- en communicatiesector het ondernemersvertrouwen daalde, bleef de stemmingsindicator nog wel positief. De groei in ondernemersvertrouwen was vooral groot in de bouw en in de groothandel.

Stijging in het aantal banen
In vergelijking met 2014, zijn er in dezelfde periode dit jaar vijftigduizend meer banen van werknemers beschikbaar. In percentages betekent dit een groei van 0,6%. Deze groei in banen was het grootst in de zakelijke dienstverlening, namelijk met 5,2%, waarvan het meerendeel in de uitzendbranche. In de informatie- en communicatiebranche steeg het aantal banen met 2%. Helaas is er in andere sectoren nog sprake van een banenkrimp. Voornamelijk in de zorg en in het openbaar bestuur is deze krimp het sterkst.

Daarbij is het aantal vacatures in alle sectoren gestegen, maar de meeste vacatures bevinden zich in de commerciële dienstverlening. Hier steeg het aantal banen met 16 duizend vergeleken met dezelfde periode in 2014.

biplatform afbeelding

 

Bron: CBS

 

Company:

CBS

Partners