24-04-2013

Column: Een openbaar spiekbriefje voor IT-beslissers

Deel dit bericht


De agenda van IT-beslissers staat vol met onderwerpen als beveiliging, consumerization of IT, algemene bezuinigingen en verschillende opties voor cloud-based services. Naarmate de globalisering steeds meer terrein wint, komt de lat voor efficiëntie, productiviteit, winstgevendheid en concurrentievermogen hoger te liggen. IT-beslissers staan middenin de vuurlinie en balanceren tussen de eisen aan betrouwbaarheid en veiligheid enerzijds en aan flexibiliteit en snelheid anderzijds. Dit bezorgt de gemiddelde IT’er een hoop kopzorgen en daarom heb ik een spiekbriefje gemaakt waarmee u een aantal kritieke trends en kwesties kunt aanpakken.

Wees geen IT-politie

Beschouw uzelf niet langer als gatekeeper, maar als iemand die IT voor zijn medewerkers mogelijk maakt. Leg de nadruk op systemen en diensten die waarde creëren door bijvoorbeeld de samenwerking, transparantie en betrokkenheid te vereenvoudigen of door een platform te maken dat aan de wensen van collega's en de organisatie voldoet. Verkies echter de wensen van de gebruikers niet boven de IT-security.

Haal uw voordeel uit consumerization of IT

De megatrend ‘consumerization of IT’ maakt de IT in de IT-bedrijfsomgeving complexer en dat gaat ten koste van de veiligheid. Het kan echter ook innovatieve manieren opleveren om de medewerkerstevredenheid te verbeteren. Zo kunnen cloud-based services helpen bij het beheren van kerntaken en -processen binnen een altijd veranderende veelheid aan online devices en platforms.

Zorg voor een flexibele omgeving

De economische verwachtingen voor 2013 zijn allesbehalve rooskleurig. Bedrijven worden geconfronteerd met grotere uitdagingen wat betreft de productiviteit, terwijl managers steeds krappere budgetten hebben. In onzekere perioden zijn de schaalbaarheid en flexibiliteit van de IT belangrijker dan ooit. Op ondernemingsniveau zorgt het uitgebreide gebruik van cloud computing (flexibele, pay-as-you-go modellen) voor meer flexibiliteit om de functionaliteit binnen een organisatie te ondersteunen.

Houd TCO en IT-kosten in de hand

Het probleem met IT-infrastructuur is dat de snelle technologische ontwikkelingen ertoe leiden dat het al snel verouderd is. Hoe meer installaties, onderhoud, upgrades, support, dataopslag enzovoorts worden uitbesteed, hoe lager uw Total Cost of Ownership en IT-kosten zullen zijn. Met cloud-based services betaalt u alleen wat u gebruikt.

Haal de Facebook-generatie binnen

De belangstelling van de jongere generatie voor social media is niemand ontgaan. Wat maakt social media zo succesvol? Eenvoud, gebruiksgemak, zichtbaarheid, feedbackfuncties en het gevoel erbij te horen spelen mee. Als deze kenmerken worden verweven met zakelijke toepassingen vebetert de betrokkenheid en efficiëntie aanzienlijk. Door tools op de werkplek te implementeren die een beroep doen op het communicatiegedrag in de social media laat een organisatie duidelijk zien dat het een sociale aanpak huldigt, wat van onschatbare waarde is voor het aantrekken van young professionals.

Op deze manier moeten we de belangrijkste trends en kwesties wel kunnen aanpakken de komende tijd. Hoewel het bovenstaande spiekbriefje niet op uw handpalm zal passen, is het toch een mooi document om met vol vertrouwen de roerige IT-tijd tegemoette gaan.

Noel Eckhart  is Countrymanager Projectplace Nederland

 

Tags:

ICT-branche

Partners