23-04-2014

Nederland in top 5 van landen die ICT aanwenden voor economische groei

Deel dit bericht


Nederland staat op de 4e positie in de ranglijst met economieën die ICT aanwenden voor economische groei, innovatie, werkgelegenheid en maatschappelijk welzijn. Ons land staat hiermee op dezelfde positie als vorig jaar. Het Global Information Technology Report van het World Economic Forum (WEF) vergelijkt 148 economieën ter wereld.

WEF stelt dat Nederland als diensteneconomie snel en kundig het belang van ICT voor zowel innovatie als concurrentievermogen heeft onderkend. ICT is in ons land doorgedrongen in alle aspecten van de maatschappij. Dit blijkt onder andere uit het aantal huishoudens dat een computer heeft, waarmee Nederland op de 1e positie staat. Andere voorbeelden zijn toegang tot internet (3e positie), de overheidsdiensten die online beschikbaar zijn (5e positie) en bedrijven die online transacties uitvoeren met zowel klanten (4e positie) als andere bedrijven (11e positie).

Andere sterke punten
Nederland loopt vooruit op het gebied van intensiteit van internet- en telefonieconcurrentie (1e positie), mobiel netwerkbereik (1e positie; 100% bereik op basis van populatie), het aantal afgesloten breedband internet abonnementen (2e positie), en veiligheid van internetservers (2e positie). Nederland heeft de maximale score behaald op de zogenaamde 'E-participatie Index' van de Verenigde Naties.

De top 3 van de ranglijst, die Networked Readiness Index wordt genoemd, is ten opzichte van vorig jaar ongewijzigd. Finland staat op de 1e positie, Singapore op de 2de plek en Zweden op de 3de.

Opkomende landen hebben het moeilijk
Opkomende economieën zoals China (62e positie), Brazilië (69e positie) en India (83e positie). Deze landen verliezen posities, waaruit blijkt dat de digitale kloof met Westerse geavanceerde economieën alleen maar groter wordt. Maar ook binnen de Europese Unie lopen de Zuid- en Oost Europese economieën duidelijk achter in ICT toepassingen ondanks de Digitale Agenda van de Europese Commissie.

WH

Tags:

ICT-branche

Partners