14-04-2014

Nieuwe EU-atlas van ICT-hotspots

Deel dit bericht

 

Vraagt u zich af wat een plaats tot ICT-hotspot maakt? Bekijk dan München, Londen, Parijs en kleinere steden als Darmstadt, die allemaal aan bod komen in een nieuwe EU-atlas van ICT-hotspots. Deze atlas laat zien waar digitale technologieën gedijen en onderzoekt de factoren die tot dit succes bijdragen, zo meldt de EU.

Het grootste deel van de activiteit van de Europese ICT-sector is geconcentreerd in 34 regio’s in 12 landen waaronder Nederland waar Amsterdam en Eindhoven er uitspringen. De belangrijkste ingrediënten voor het succes waren de toegang tot topuniversiteiten en onderzoekscentra, alsmede financieringsmogelijkheden zoals risicokapitaal.

Wat betreft afgestudeerden in de computerwetenschappen: 8 van de 10 topregio's liggen in het Verenigd Koninkrijk Wat betreft activiteiten op het gebied van onderzoek en octrooiering voert Duitsland de lijst aan. Wat betreft de werkgelegenheid groeien Lissabon in Portugal en Rzeszowski in Polen het snelst. Wat betreft risicokapitaal trekken München, Parijs en Londen het meeste kapitaal aan.

In de studie wordt ook het belang van kleine regio’s onderstreept. Neem nu Darmstadt: een stad met maar 150 000 inwoners die economische kracht put uit het onderzoek en de innovatie die daar plaatsvindt, en uit het actieve bedrijfsleven aldaar. Darmstad is nummer zeven in de top tien van Europese "kernen van excellentie" op het gebied van ICT. Andere kleine regio’s met sterke prestaties zijn Leuven, Karlsruhe en Cambridge.

Of een regio ICT van topkwaliteit levert, houdt verband met onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, met het vermogen om kennis naar de markt te brengen (innovatie) en met de totstandbrenging van een intensieve bedrijvigheid rond deze innovatie. Het lijkt erop dat welvarende ICT-regio’s: meestal van oudsher al industriegebieden zijn; over hoogwaardige onderwijsinstellingen en andere belangrijke spelers op het gebied van innovatie beschikken; een langetermijnbeleid voeren op het gebied van onderzoek en innovatie; historische kansen hebben gekregen (bijvoorbeeld als politieke hoofdstad van hun land); meestal in groepen bij elkaar liggen (de helft van de 34 "kernen van excellentie" zijn in elkaars nabijheid liggende regio's). Dit effect is ook waargenomen in gebieden als Silicon Valley (VS), Bangalore (India) of Changzhou (China).

Het European ICT Poles of Excellence (EIPE) Project wordt ontwikkeld door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek en DG CNECT.

Door: Witold Kepinski
 
 

Tags:

ICT-branche

Partners