09-12-2013

Snelle toegang tot datasets voor onderzoekers

Deel dit bericht


SURFnet is vandaag met NORDUnet, het netwerk van onderwijs- en onderzoeksinstellingen (R&E) in Noord-Europa, gestart met een optisch netwerk tussen Amsterdam en Londen, aanvankelijk met twee verbindingen van 100 gigabit per seconde (Gbit/s). De beide organisaties hebben nu een eigen 100 Gbit/s-verbinding met de LINX Internet-node in Londen, met nagenoeg oneindige uitbreidingsmogelijkheden. Hierdoor hebben onderzoekers sneller toegang tot datasets in het buitenland. Eerder dit jaar maakten NORDUnet en SURFnet deel uit van de groep vooraanstaande R&E-netwerken die een intercontinentale link van 100 Gbit/s opzette tussen Europa en de VS.

Met deze jongste netwerkkoppeling laten SURFnet en NORDUnet wederom de voordelen zien van samenwerking bij het aanbieden van de nieuwste technologie aan de R&E-community. Het gebruik van een optisch netwerk biedt in vergelijking met traditionele netwerkverbindingen een vrijwel onbeperkte capaciteit voor onderzoek en onderwijs. De partners exploiteren al soortgelijke optische netwerken tussen Amsterdam en Kopenhagen.
De verbindingen met Londen werden geïmplementeerd als een gezamenlijk project, waarbij de beide partners hun resources bundelen in een gemeenschappelijk eigendom: SURFnet leverde de communicatieapparatuur en NORDUnet de optische vezel. De implementatie was een gezamenlijk project, waarin medewerkers van beide organisaties nauw samenwerkten.

"Dankzij deze nieuwe verbindingen kunnen we de markt blijven stimuleren", zegt Erik Huizer, CTO van SURFnet. "Tegelijkertijd bevordert de nieuwe verbinding de positie van Nederland als de ‘digitale toegangspoort naar Europa’. Dankzij de samenwerking met onze Noord-Europese collega’s konden we de nieuwe verbinding voordelig opzetten."

"Vandaag zetten we de volgende logische stap in de uitvoering van de wereldwijde netwerkstrategie van NORDUnet, namelijk het aanbieden van optimale netwerkverbinding met de Noord-Europese R&E-community, in samenwerking met internationale partners", aldus Lars Fischer, CTO van NORDUnet. "Het toont wederom aan hoe sterk de samenwerking is tussen NREN’s onderling en we kunnen dan ook tevreden constateren dat onze jarenlange samenwerking met SURFnet nog steeds tastbare resultaten oplevert voor de R&E-community en daarbuiten."



Tags:

Netwerken

Partners