Accenture heeft afgelopen vrijdag de winnaars bekend gemaakt van de Accenture Innovation Awards 2013. Dit jaar schreven bijna 1000 concepten zich in, beoordeelden 125 juryleden in zes industrieën en één groene categorie de inzendingen en stemden bijna 85.000 mensen op de publieksprijs. Accenture reikt de awards jaarlijks uit om innovatieve prestaties te erkennen. Daarnaast brengen de Innovation Awards startups, grote multinationals, universiteiten, investeerders en andere relevante partijen bij elkaar om innovatie te stimuleren en te versnellen. Met de uitreiking van de Blauwe Tulpen en de Groene Tulp ontvingen de winnaars cheques die tezamen ruim 250.000 euro aan mediawaarde en advies vertegenwoordigen.
“Het gaat bij innovatie om drie dingen: nieuwe vormen van samenwerking, executiekracht en duurzaamheid,” aldus Manon van Beek (foto), Directeur Accenture Nederland. “Gelukkig is het Nederlandse bedrijfsleven koploper in het investeren in R&D van universiteiten en onderzoeksinstituten. Echter, wij zien dat innovatie nog steeds niet altijd tot de gewenste resultaten leidt. Uit ons recent onderzoek naar innovatie blijkt dat de tevredenheid met name op gebied van commercialisatie van innovatie de laatste vier jaar behoorlijk is gedaald. Wij hebben het pas over innovatie als er niet alleen sprake is van ideeën, maar ook van executie. Daarnaast zijn we overtuigd bij Accenture dat daaruit winst en groei samen gaan met duurzaamheid. Want innovatie is ook nodig om doelstellingen als CO2 uitstoot verlagen te behalen en energietekorten op te vangen.”
Tijdens de zevende editie van de Innovation Awards zijn in zes verschillende industrieën een juryprijs (de Blauwe Tulp) uitgereikt. Tevens werd de Groene Tulp uitgereikt; een overkoepelende award voor duurzame innovatie waarvoor alle deelnemers van de industriespecifieke prijzen in aanmerking kwamen. Daarnaast werd dit jaar voor het eerst een zakelijke onderscheiding (Innovator of the Year Award) uitgereikt aan een persoon die in het afgelopen jaar een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan innovatie in Nederland. Ten slotte kon het Nederlandse publiek stemmen op de publieksprijs.
Innovator of the Year
Een vakjury heeft Rob van Leen, Chief Innovation Officer bij DSM, uitgeroepen tot Innovator of the Year. Sinds 2006 geeft Van Leen leiding aan het DSM Innovation Center, teneinde nieuwe business gebieden in de sector te commercialiseren. Onder zijn leiding is bovendien de snelheid van innovatie binnen DSM meer dan verdubbeld. Rob is als bestuurder onder andere actief voor TNO, AcTi en VNO-NCW. Daarnaast is hij het boegbeeld van de topsector Life Sciences & Health.
Rob van Leen, Chief Innovation Officer bij DSM: "Binnen DSM werken wereldwijd duizenden mensen aan onze innovaties. Met elkaar verbeteren wij voortdurend onze innovatieprocessen en bereiken we de doelen die wij ons gesteld hebben. Daarnaast is het cruciaal dat onze Raad van Bestuur ook in tijden van crisis vasthoudt aan het investeren in innovatie, dat zorgt ervoor dat wij ons in de markt blijven onderscheiden en hogere marges maken als gevolg daarvan. Dat ik als aanvoerder van deze discipline binnen DSM deze prijs mag ontvangen is een erkenning van het succes van de gehele organisatie."
Groene Tulp
Een jury bestaande uit vooraanstaande leiders uit bedrijfsleven, wetenschap en NGO’s, beoordeelde vijf finalisten op het criterium van duurzaamheid. De uiteindelijke winnaar van de groene juryprijs is:
Innovative Gear Design. Green Motion Technologies B.V. heeft na vier jaar intensief onderzoek en ontwikkeling een vernieuwende en betere geometrie van tandwielen ontwikkeld en succesvol getest. Maar liefst 25% minder stress, 15% minder hitteproductie, 15% minder vibratie en geluid en een tweemaal langere levensduur zijn het resultaat. Naast de efficiëntywinst zijn tevens kleinere tandwielen verkrijgbaar zonder de sterkte te verlagen. Hierdoor kan in gewicht en op kosten bespaard worden.
Juryprijzen
Tijdens het evenement maakte de verschillende jurypanels de winnaars van de vijf industrieën bekend. De jury beoordeelde de concepten op innovativiteit, succes en potentie. De winnaars van de juryprijzen zijn:
(Tele)Communicatie Media & Technologie: Printoptical Technology (LUXeXcel)
LUXeXcel (LXL) heeft een 3D-print methode ontwikkeld gebaseerd op 'fluent dymanics'. Met deze methode kan de omvang van iedere afzonderlijke druppel worden gecontroleerd en aangepast, wat een glad oppervlak garandeert en geen nabewerking nodig is (conventioneel 3D-geprinte objecten worden gepolijst en geverfd). Het proces kan direct LED lenzen voor LED-verlichting printen. Recent printte LUXeXcel 's werelds eerste volledig 3D-geprinte bril, zowel frame als lenzen.
Consumentenproducten en –diensten: Wingssprayer
Produceert en vermarkt zeer effectieve gewasbescherming applicaties die tijd en geld besparen voor de landbouw zonder mens en milieu te belasten met landbouwgif. De Wingssprayer spuittechniek reduceert emissies van chemische middelen naar lucht, water en mensen met meer dan 99%. Dit ongeëvenaard resultaat van meer dan 99% minder emissie is de beste milieubesparende techniek van de hele wereld.
Energie: Nereda (Royal HaskoningDHV)
Nereda is de nieuwe Nederlandse technologie voor biologische afvalwaterzuivering die gebruikmaakt van unieke eigenschappen van aëroob korrelslib. Dit korrelslib zuivert afvalwater op duurzame en kosteneffectieve wijze in compacte en eenvoudig te bedrijven installaties. Vergeleken met traditionele installaties zuivert Nereda beter en goedkoper, vraagt minder ruimte en grondstoffen, gebruikt veel minder energie en gebruikt geen chemicaliën.
Financiële Dienstverlening: Betalen in de cloud (Payplaza)
Ontwikkelde een sepa proof betalingsplatform waarmee zij pinbetalingen in heel Europa faciliteren. Payplaza werkt geheel web-based, aangezien de koppeling tussen de kassa en de terminal draadloos is. Vanwege de 'thin client' oplossing is het mogelijk om met dezelfde terminal (en kassa) overal in Europa op uniforme wijze de betaalinfrastructuur in te richten. Zodoende valt op meerdere onderdelen een kostenbesparing te realiseren.
Zorg: Pharmafilter
Een gepatenteerd integraal concept voor de verzorging, afvalverwerking en zuivering van afvalwater ten behoeve van ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Pharmafilter is voor de patiënt en het verplegend personeel schoner, efficiënter en gemakkelijker door het gebruik van biologisch afbreekbare disposables en het op de afdeling vermalen en via de riolering afvoeren van afval, waardoor er minder contactmomenten met besmet materiaal overblijven.
Publieke Sector: Smart Highway (Studio Roosegaarde & Heijmans)
Slimme snelwegen ontwikkeld door ontwerper Daan Roosegaarde in samenwerking met Heijmans. Sinds de jaren ‘80 wordt er al geschreven over intelligente wegen, de focus op innovatie lag tot nu toe echter bij de auto. Heijmans en Studio Roosegaarde pakken het grootschalig op met designs als ‘Glowing Lines’, ‘Dynamische Verf’, ‘Interactief Licht’ en ‘Electric Priority Lane’. Samen willen zij de weg duurzaam en interactief maken door slimme verlichting, energie oogsten en verkeerstekens die zich aanpassen aan de wegsituatie.
Publieksprijs
De publieksprijs voor het concept dat de meeste stemmen ontving via de website www.innovation-awards.nl ging overtuigend met meer dan 7500 stemmen naar:
Taalvoutjes vergroot op humoristische wijze de kennis van de Nederlandse taal. Iedereen maakt wel eens taalfoutjes, spelfoutjes of communicatiefoutjes. Dat heeft soms pijnlijke en soms hilarische gevolgen. Via een Facebookpagina, een website en (in de toekomst) meerdere spin-offproducten licht Taalvoutjes deze fouten uit en wil zo de kennis en bewustwording van de Nederlandse taal vergroten.
7 november (online seminar op 1 middag)Praktische tutorial met Alec Sharp Alec Sharp illustreert de vele manieren waarop conceptmodellen (conceptuele datamodellen) procesverandering en business analyse ondersteunen. En hij behandelt wat elke data-pr...
11 t/m 13 november 2024Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde trainer Lawrence Corr over het modelleren Datawarehouse / BI systemen op basis van dimensioneel modelleren. De workshop wordt ondersteund met vele oefeningen en pr...
18 t/m 20 november 2024Praktische workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over het modelleren met Entity-Relationship vanuit business perspectief. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikbare ...
26 en 27 november 2024 Organisaties hebben behoefte aan data science, selfservice BI, embedded BI, edge analytics en klantgedreven BI. Vaak is het dan ook tijd voor een nieuwe, toekomstbestendige data-architectuur. Dit tweedaagse seminar geeft antwoo...
De DAMA DMBoK2 beschrijft 11 disciplines van Data Management, waarbij Data Governance centraal staat. De Certified Data Management Professional (CDMP) certificatie biedt een traject voor het inleidende niveau (Associate) tot en met hogere niveaus van...
3 april 2025 (halve dag)Praktische workshop met Alec Sharp [Halve dag] Deze workshop door Alec Sharp introduceert conceptmodellering vanuit een non-technisch perspectief. Alec geeft tips en richtlijnen voor de analist, en verkent datamodellering op c...
10, 11 en 14 april 2025Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over herkennen, beschrijven en ontwerpen van business processen. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikba...
15 april 2025 Praktische workshop Datavisualisatie - Dashboards en Data Storytelling. Hoe gaat u van data naar inzicht? En hoe gaat u om met grote hoeveelheden data, de noodzaak van storytelling en data science? Lex Pierik behandelt de stromingen in ...
Deel dit bericht