Gebruikers doen wat ze willen. Wanneer zij in hun zakelijke omgeving niet voldoende ondersteund worden, creëren ze hun eigen IT -omgeving, parallel aan die van de eigen organisatie. Storgrid speelt hierop in met een gebruiksvriendelijke cloudgebaseerde oplossing waarmee organisaties de informatie volledig onder controle hebben.
"In dertig jaar is er eigenlijk niets veranderd in de IT voor file serving”, zegt Peter Altevogt, Vice President EMEA van Storgrid. “Novell is groot geworden met fileserving. Microsoft heeft het stokje vervolgens overgenomen vanuit de hogere gebruikers acceptatie en het succes van MS Office/ Outlook. Dat is altijd de basis geweest van samenwerken en het delen van informatie. Waar we ons als Storgrid op richten is als het ware een Enterprise File Servingoplossing 2.0. Consumerisation van IT heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Wat consumenten in hun privéleven doen met IT blijkt niet ondersteund te worden in de zakelijke omgeving.”
“Dit heeft geleid tot de opkomst van wat we Freemium-spelers noemen. Die spelers zijn vervolgens via de medewerkers binnengekomen in de zakelijke omgeving. Als iets niet ondersteund wordt, bepalen de gebruikers gewoon zelf hoe ze hun eigen IT-omgeving creëren. Het probleem daarbij is echter dat de eindgebruikers de bijbehorende risico’s helemaal niet overzien. En daarmee heb je gelijk de grootste zorg van veel CIO’s te pakken. Want de gebruikers van Freemiumoplossingen, zoals Dropbox verplaatsen de data vanuit de corporate omgeving naar de hosted omgeving van de betreffende oplossing. Daar gaan ze er vervolgens mee verder werken. Daarmee is het weg uit de bedrijfsomgeving en komt het nooit meer terug en als een medewerker van baan wisselt, loopt hij met een deel van het bedrijf de deur uit. Dat is een grote zorg.”
“Daarnaast zie je dat we email als het ware misbruiken om samen te werken. Want email is nooit bedoeld geweest voor het delen van grote bestanden. Bring Your Own Device is een bijkomende complicatie, mensen werken met een breed scala aan apparaten, van iPad tot Windows laptop. De eindgebruiker bepaalt dus met welk apparaat hij het meest effectief zijn werk doet. Veel mensen hebben zowel een tablet, een smartphone als een laptop. Die moeten allemaal ondersteund worden, ongeacht het besturingssysteem.”
Veiligheid en eigendom van data
“Wat op de achtergrond meespeelt, is dat mensen aversie hebben van zaken als de Patriot Act, organisaties willen niet dat hun data op servers staat waar de Amerikaanse overheid toegang toe heeft. Ze willen geen onduidelijkheid over het eigendom van de data. Beveiliging is een bijkomende vraag, want de CIO wil zeker weten dat de data veilig is èn in geval van nood kan worden teruggehaald. Dat is in de corporate IT geregeld met back ups en snaphots, maar is dat bij een Freemiumoplossing ook zo? Want niemand garandeert je dat het er morgen nog is.”
“Wat betreft betalingsmodellen komt pay per use sterk op. De cijfers liegen er niet om, 75 procent van de zakelijke markt zegt al gevoelige informatie op te slaan in dergelijke oplossingen. Veel eindgebruikers zijn zich er helemaal niet van bewust hoe kwetsbaar de data is in hun eigen oplossingen. Ik sprak pas een gemeenteambtenaar die trots vertelde hoe makkelijk hij overal met zijn iPad kon werken, bijvoorbeeld op een terras, met gevoelige informatie. Er stonden allerlei overheidsdocumenten in Dropbox. De houding van veel IT-afdelingen is nog dat ze dergelijke oplossingen weliswaar niet ondersteunen, maar ze gedogen het wel. Een gemeente die ik ken, heeft Dropbox verboden, maar biedt geen alternatief. Dat is dus niet efficiënt. De traditionele file serving protocol van storage systemen zijn niet ontworpen voor externe toegang.”
Wat in praktijk nu gebeurt, is dat mensen met hun mobiele devices de informatie uit de IT-infrastructuur halen. “Ze brengen dat naar de cloud, gaan ermee werken, delen het, veranderen het, en die data komt niet meer terug in de organisatie. Als je niets doet, neemt het risico dus alleen maar toe. Verbieden helpt ook niet, want bij organisaties waar het geblokkeerd is via Wifi gaan gebruikers 3G gebruiken. Daarmee stijgen ook nog eens de telefoonkosten, loopt de opslag vol en is de communicatie inefficiënt. Sommigen wijzen erop dat ze Sharepoint hebben, maar veel gebruikers hebben daar een aversie tegen, dus dan wordt het niet gebruikt.”
Altijd gesynchroniseerd
“Wij hebben daarom een oplossing ontwikkeld die aan dat probleem een einde maakt. File serving 2.0 zorgt ervoor dat op de eigen corporate storage omgeving de gebruiker op zowel tablet, smartphone als laptop de bestanden en mappen tot zijn beschikking heeft. Het is net als bij telebankieren, in een encrypted sessie wordt de data uitgewisseld, maar die data is altijd gesynchroniseerd met het bedrijf via de Storgrid server. Zo geven wij organisaties een alternatief dat ze hun medewerkers kunnen aanbieden, zodat ze overal op een veilige manier met bedrijfsgegevens kunnen werken.”
“Onze software is nu de vierde generatie, in de derde versie. Onder de naam Storgrid hebben we de software gelanceerd in november 2012. Onze core business is volledig deze fileserving-oplossing. Bestaande partijen hebben ook wel oplossingen, maar het blijft bij hen een bijzaak. Het is in ieder geval een grote markt, kijk maar naar het succes van Freemium hosted-oplossingen.”
“We leveren onze software niet direct, maar via het partnerkanaal. Zij kunnen dit ook hosted faciliteren, door het als volledige dienst aan te bieden. Met onze partners kunnen we op de Enterprise infrastructuur met harde SLA’s werken, zodat we altijd de dienstverlening garanderen en datalekkage is onmogelijk door de juiste back up- en storageoplossingen.“
De waardepropositie is dat de data altijd centraal staat. “De gebruikers willen zelf bepalen hoe ze effectief kunnen werken en samenwerken. De corporate IT wil controle houden over de corporate data. De gebruikers willen zelf bepalen met welke clients en platforms ze werken. Via het web krijgen ze makkelijk toegang waarmee ze bestanden en folders willen delen, zowel intern als extern. Het is daarbij belangrijk dat de data automatisch wordt gesynchroniseerd met de corporate IT-omgeving.”
“We hebben daarnaast gezorgd voor offline replicatie. In die corporate omgeving is alles al geregeld, dus met Storgrid kunnen ze op een veilige manier die behoefte van de gebruikers integreren in de corporate IT-omgeving. Dat kan on premise en in een private cloud-oplossing. Dat maakt voor ons niet uit, dat kunnen onze partners op verschillende manieren doen. Zo kunnen ze any time, any place, met any device werken.”
8 en 9 januari 2025 Organisaties hebben behoefte aan data science, selfservice BI, embedded BI, edge analytics en klantgedreven BI. Vaak is het dan ook tijd voor een nieuwe, toekomstbestendige data-architectuur. Dit tweedaagse seminar geeft antwoord ...
2 april 2025 Schrijf in voor al weer de twaalfde editie van ons jaarlijkse congres met wederom een ijzersterke sprekers line-up. Op deze editie behandelen wij belangrijke thema’s als Moderne Cloud Data Architecturen, Datawarehouse Design met Ge...
3 april 2025 (halve dag)Praktische workshop met Alec Sharp [Halve dag] Deze workshop door Alec Sharp introduceert conceptmodellering vanuit een non-technisch perspectief. Alec geeft tips en richtlijnen voor de analist, en verkent datamodellering op c...
3 april 2025 Deze workshop met Winfried Etzel behandelt de centrale pijler van Data Mesh: Federated Data Governance. Hoe zorg je voor een goede balans tussen autonomie en centrale regie? Praktische workshop van een halve dag op 3 april in Utre...
3 april 2025 In de snel veranderende wereld van vandaag is het effectief benutten en beheren van gegevens een kritieke succesfactor voor organisaties. Deze cursus biedt een fundamenteel begrip van Master Data Management (MDM) en de centrale ro...
7 t/m 9 april 2025Praktische workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over het modelleren met Entity-Relationship vanuit business perspectief. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikbare richt...
10, 11 en 14 april 2025Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over herkennen, beschrijven en ontwerpen van business processen. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikba...
15 april 2025 Praktische workshop Datavisualisatie - Dashboards en Data Storytelling. Hoe gaat u van data naar inzicht? En hoe gaat u om met grote hoeveelheden data, de noodzaak van storytelling en data science? Lex Pierik behandelt de stromingen in ...
Deel dit bericht