Een on-premise SAP HANA-installatie geeft maximale controle over de in-memoryomgeving. Maar het vergt wel het nodige beheer, in-house kennis en het maken van de juiste keuzes. Wat zijn de aandachtspunten en vereisten van een on-premise HANA-platform?
1. Kennis over het product
Wie SAP HANA in huis wil halen, moet zich allereerst goed beseffen wat het precies is, wat het niet is, en waar het op draait. Zodat je ten volle beseft wat je in huis haalt en welke mogelijkheden, technische eisen, kennis en vaardigheden daarbij komen kijken.
HANA is geen black box: het is een oplossing met het Linux-besturingssysteem als basis. Sinds de lancering is Suse Linux Enterprise Server 11 het aangewezen Linux-platform, maar sinds enige tijd biedt SAP ook support voor Red Hat Enterprise Linux 6.5.
HANA is naast een in-memorydatabase ook een applicatieserver. Het is echter geen applicatieserver gebaseerd op NetWeaver, zoals een ABAP-stack dat wel is. Wie applicatieontwikkeling in een dergelijk systeem gewend is, moet dus een omslag maken.
HANA host webapplicaties op basis van de XS Engine en gebruikt voor interfaces een frontend-bibliotheek als SAPUI5. Voor het gebruik van de in de HANA-database opgeslagen data en specifieke mogelijkheden van het platform gebruikt het JavaScript-gebaseerde API’s. Interactie met de database gebeurt via reguliere SQL-statements.
XS Engine is een lichtgewicht applicatieserver. Wie van plan is zware applicaties te bouwen, kan het beste een extra applicatieserver naast HANA overwegen.
2. Krachtige hardware en de nodige overcapaciteit
SAP laat voor de HANA-servers sinds kort ‘custom’ hardwaresamenstellingen toe. Dat geeft de nodige vrijheid, maar bedenk dat uiterst krachtige hardware noodzakelijk blijft.
Servers moeten beschikken over ruime hoeveelheden intern geheugen, krachtige (Xeon-) processoren en een mix van ssd-disks en snelle mechanische schijven. Het is niet verstandig hierop te besparen, want typische HANA-toepassingen als big data analytics zijn gebaat bij flinke hoeveelheden verwerkingskracht.
Daarnaast is investering in overcapaciteit gewenst, zodat de infrastructuur piekbelastingen kan opvangen. Zeker in sectoren met grote periodieke verschillen in workload zijn soms flinke investeringen hierin vereist voor een gegarandeerde continuïteit.
3. Kennis en vaardigheden rondom beheer en onderhoud
Wie kiest voor een on-premise HANA-omgeving moet beseffen dat je ook het volledige beheer en onderhoud in eigen huis haalt. Niet alleen van de software, maar ook van de harde infrastructuur. Dat vraagt om systeembeheerders met kennis en ervaring in het algemeen en het beheer van SAP-omgevingen in het bijzonder.
Beheerders moeten bijvoorbeeld kennis hebben van de HANA-specifieke tooling van SAP. Zo biedt SAP tools voor zowel historische als real-time monitoring. Voor het doorvoeren van updates zijn beheerders aangewezen op de SAP HANA database lifecycle manager.
SAP introduceert jaarlijks nieuwe functionaliteiten in HANA. Deze functionele updates moeten in-house uitgevoerd worden. Bovendien kan het zijn dat extra training rondom die nieuwe features wenselijk is.
4. Aandacht voor continuïteit en veiligheid
Degelijke housing van de servers is uiteraard een basisvereiste. Een organisatie zal hiervoor de nodige datacentervoorzieningen paraat moeten hebben, of deze via co-locatie huren. Voor een goede continuïteit is verder een kopie van de omgeving wenselijk, zodat bij storing alle requests direct richting een failover-server gestuurd kunnen worden.
Een goede backup- en disaster recovery-strategie is ook onontbeerlijk. De systeembeheerder kan backups maken via SAP HANA Studio, of via de commandline op besturingssysteemniveau. Hoe dan ook: voor het uitvoeren van vlotte en succesvolle restores is een goed ingerichte backup-omgeving noodzakelijk. Eventueel kan de organisatie gebruikmaken van HANA-gecertificeerde backup-partners.
Ook cybersecurity vereist de nodige aandacht. Organisaties die al een SAP NetWeaver Business Warehouse beheren, kunnen met de bestaande best practices rondom cybersecurity prima de voeten. Wie HANA als standalone applicatie- of datawarehouseplatform implementeert, zal echter forse stappen moeten maken op dit gebied.
Alternatief: private cloud
Een on-premise installatie van SAP HANA geeft van alle mogelijke implementatie-opties de meeste vrijheid rondom bijvoorbeeld specifieke aanpassingen. Daar staan echter wel wat uitdagingen tegenover: het vereist krachtige hardware, solide housing, specialistische kennis en de nodige mankracht.
Voor bedrijven die ondanks deze zaken in de markt zijn voor on-premise HANA, is een private cloud bij een gespecialiseerde HANA-provider als alternatief het overwegen waard. Met name de flexibiliteit is daarbij een pre: het op- en neerschalen is in een dergelijke private cloud eenvoudiger. Dat voorkomt hoge initiële investeringen in eigen hardware.
Extra dienstverlening rondom HANA, bijvoorbeeld op het gebied van backup en beveiliging, is daarbij in sommige gevallen volgens een managed service-model afneembaar. Dat verlaagt de TCO verder. Hoe dan ook geldt het oeroude cliché: bezint eer gij begint.
7 november (online seminar op 1 middag)Praktische tutorial met Alec Sharp Alec Sharp illustreert de vele manieren waarop conceptmodellen (conceptuele datamodellen) procesverandering en business analyse ondersteunen. En hij behandelt wat elke data-pr...
11 t/m 13 november 2024Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde trainer Lawrence Corr over het modelleren Datawarehouse / BI systemen op basis van dimensioneel modelleren. De workshop wordt ondersteund met vele oefeningen en pr...
18 t/m 20 november 2024Praktische workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over het modelleren met Entity-Relationship vanuit business perspectief. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikbare ...
26 en 27 november 2024 Organisaties hebben behoefte aan data science, selfservice BI, embedded BI, edge analytics en klantgedreven BI. Vaak is het dan ook tijd voor een nieuwe, toekomstbestendige data-architectuur. Dit tweedaagse seminar geeft antwoo...
De DAMA DMBoK2 beschrijft 11 disciplines van Data Management, waarbij Data Governance centraal staat. De Certified Data Management Professional (CDMP) certificatie biedt een traject voor het inleidende niveau (Associate) tot en met hogere niveaus van...
3 april 2025 (halve dag)Praktische workshop met Alec Sharp [Halve dag] Deze workshop door Alec Sharp introduceert conceptmodellering vanuit een non-technisch perspectief. Alec geeft tips en richtlijnen voor de analist, en verkent datamodellering op c...
10, 11 en 14 april 2025Praktische driedaagse workshop met internationaal gerenommeerde spreker Alec Sharp over herkennen, beschrijven en ontwerpen van business processen. De workshop wordt ondersteund met praktijkvoorbeelden en duidelijke, herbruikba...
15 april 2025 Praktische workshop Datavisualisatie - Dashboards en Data Storytelling. Hoe gaat u van data naar inzicht? En hoe gaat u om met grote hoeveelheden data, de noodzaak van storytelling en data science? Lex Pierik behandelt de stromingen in ...
Deel dit bericht