07-06-2017

VNSG: waterdichte voorbereiding software audit is utopie

Deel dit bericht

Driekwart van de SAP-gebruikers ziet een waterdichte voorbereiding op een software audit als utopie vanwege missend inzicht. Volledig inzicht in het huidige IT-landschap is volgens 47 procent de meest urgente maatregel in de voorbereiding, gevolgd door het begrip van de verschillende contractuele documenten (41 procent). Daarnaast wordt door 94 procent complexiteit in licensering gezien als een melkkoe voor softwareleveranciers. Dit blijkt uit onderzoek van de VNSG, Vereniging Nederlandstalige SAP gebruikers, onder ruim 100 SAP-gebruikers, leden van de VNSG.

Softwareleveranciers kunnen de zorgen rondom audits verminderen. Hulp bij het behouden van overzicht is hierbij het belangrijkst (38 procent). Ook hulp bij voorbereiding op audits (34 procent) en het regelmatig uitvoeren van audits (21%) dragen hieraan bij. Indirect gebruik vormt een groot obstakel voor SAP-gebruikers. Er is sprake van indirect gebruik als iemand functionaliteit of data in SAP-oplossingen gebruikt, zonder dat die persoon een gedefinieerde login heeft. 9 op de 10 SAP-gebruikers geven aan dat indirect gebruik op een andere manier verrekend moet worden. SAP anticipeert hierop met een recente aankondiging van een nieuwe indirect pricing policy, gebaseerd op de meest voorkomende use cases van indirect gebruik, namelijk Order-to-Cash, Procure-to-Pay en Static Read.

Mede door rechtszaken rondom indirect gebruik, is het een veelbesproken onderwerp in het nieuws. De VNSG is via het internationale netwerk SUGEN met SAP in gesprek om de belangen van de SAP-gebruiker rondom indirect gebruik te behartigen. Het doel is om meer transparantie te krijgen voor indirect gebruik, dat in de verschillende contractdocumenten en -bijlagen niet altijd duidelijk is omschreven.

Volgens directeur Rob van der Marck van de VNSG zet SAP met de nieuwe pricing een belangrijke eerste stap op het gebied van meer duidelijkheid rondom indirect gebruik. “Het laat zien dat de internationaal georganiseerde SAP User Groups een stem hebben in het verbeteren van de dienstverlening. De genoemde scenario’s zijn het meest voorkomend, maar zullen niet alle gevallen dekken. Het is nu afwachten hoe deze nieuwe regels voor indirect gebruik in de praktijk gaan uitpakken voor onze leden. De VNSG heeft vragen over details van deze eerste drie scenario’s en zet daarom het gesprek met SAP voort om meer duidelijkheid te verkrijgen.”

Meer informatie: VNSG

Tags:

SAP, Licenties, Audit

Company:

VNSG

Partners